Norge – en honningkrukke for kriminelle

Einar Haakaas: SVARTMALING

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren

Godt organisert hvitvasking og svarte penger hentes fra byggeprosjekter finansiert av våre skattepenger. Her snakkes det om Eidsvollsbygningen, Slottet, Forsvarsdepartementet, Skattedirektoratet – ja til og med oppussing av politiets egne lokaler.

Aftenposten-journalisten Einar Haakaas oppdager et bilde på sosiale medier av en albansk mann han vet skylder millionbeløp til den norske stat. Den albanske mannen ligger i sitt svømmebasseng ved sin millionvilla. Dette bildet blir «målet» for Haakaas da han starter på sitt gravearbeid om svart arbeid i Norge.

Haakaas har gjort grundig research og dokumenterer hvordan blant annet albanske kriminelle nettverk har etablert ulovlige firmaer. De har utført arbeid i offentlige bygg mens sakene mot dem henlegges!

Gjennom stråselskaper lages det en labyrint som vanskeliggjør å avdekke alt fra trygdesvindel til pengevasking. Dokumentasjonskrav om riktig lønn løses lett gjennom dobbel bokføring, falske kontrakter og falske lønnsslipper. Ulovlige firmaer vinner lovlige anbudskonkurranser og utkonkurrerer lovlydige norske firmaer. Og i stor grad har dette skjedd ved bruk av offentlige midler.

Dette er en skremmende, men interessant bok som viser at politi og rettsvesen – og politikerne – har en stor jobb foran seg. Alvoret her er at det ikke snakkes om en håndverker som innimellom jobber svart. Her snakkes det om fiktive selskaper som skriver falske fakturaer og med fiktive ansatte som er langtidssykemeldte slik at skurkene håver inn penger fra NAV. Mens de virkelige «ansatte» jobber på slavelønn med falske ID-kort.

Tips: les også boken «Hvem skal bygge landet» skrevet av Jonas G. Støres tidligere politiske rådgiver Jonas Bals