FARGEGLAD: Karin Olsen fra Brårud åpner førstkommende helg utstillingen "Kaleidoskop" i Nes Kulturhus. Foto: John Arne Paulsen

Naturverneren henter motivene lokalt: – Jeg maler ikke skrik, men miljøskrik

Fra helgen av stiller Karin Olsen ut malerier i Nes Kulturhus. Enkelte av bildene kommer hun til å få litt problemer med å gi fra seg, om de skulle bli solgt.

I perioden 6. - 13. mai fyller Karin Olsen Galleriet i kulturhuset med egne, unike malerier.

– Jeg maler ikke skrik, men miljøskrik, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det er ikke bare miljø som er tema.

– Det blir også andre motiver, i all hovedsak fra naturen, sier Karin.

Lokale motiver

Motivene henter hun både lokalt fra Nes og fra favorittområder andre steder i Norge.

– Jeg maler bilder fra der jeg ferdes. Det er mange fra Nes, for eksempel fra Kampåa og Svanfossen. Jeg har også bilder fra Hvaler Rondane og Lofoten.

SAMMEN: Dette motivet har kunstneren kalt «Sammen». Foto: Karin Olsen

I tillegg dykker hun ned i mindre detaljer i naturen.

– Det blir en variert utstilling med mange, nokså forskjellige motiver. Mye natur, fra store fjell til små steiner, fosser og pytter, sopp og lav, sier hun.

DRÅPEN: Tittelen på dette bildet er «Til siste dråpe». Foto: Karin Olsen

I våre spalter er hun blant annet kjent som styreleder i Naturvernforbundet i Nes. Verneinteressene gjenspeiles også i en del av utstillingen, i form av en «miljøskrikserie» som består av sju malerier nettopp med temaet natur- og miljøvern.

«Licence to kill»

– De bildene er litt røffere enn andre jeg maler. Jeg synes de er ganske gode, men de er kanskje ikke slike som man vanligvis forventer at jeg skal presentere. Det er blant annet derfor utstillingen heter «Kaleidoskop», sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OMSTRIDT: Tittelen på dette bildet er «Licence to kill».

Noen av titlene på miljøskrikbildene er «Licence to kill», «Bygge landet», «Til siste dråpe» og «Sammen».

– Jeg har øynene åpne når jeg går i naturen, for å fange motiver. Jeg er veldig glad i lys, stein, fjell og vann. Blant annet er det flere bilder av formasjoner og detaljer som kan assosieres med dyr, forteller Karin.

DYREMOTIV: Maleriet av ei ugle med unger har tittelen «Ikke prøv deg». Foto: Karin Olsen

Maleriene viser motivene ofte mer eller mindre naturtro. Noen abstrakte former og farger har allikevel sneket seg inn.

– Jeg finner stor glede i å arbeide med de vakre fargene. Ønsket mitt er at bildene skal være gode å se på, men noen motiver er også motivert av hva vi gjør med vår verden, sier Karin.

Fargerike pasteller

Hun maler med pastellstifter.

– Det er ikke kritt. Det er nesten rent pigment med bare litt bindemiddel. Det gir veldig holdbare bilder. Fargene holder seg fine i mange, mange år, sier Karin, og viser som eksempel til at kunstverk fra 1800-tallet som er malt med pastellstifter, fortsatt holder seg godt.

MER ABSTRAKT: Dette er et motiv med utgangspunkt i detaljer i en hvit stripe på vegen ned mot Svanfossen. Tittelen er «Villsvinjakt på Vestsida».

Hun har holdt på med maling i store deler av sitt voksne liv, og hun har blitt antatt med flere bilder på Romeriksutstillingen en rekke ganger gjennom årenes løp.

– Det går i mye farger og forskjellige stiler. Jeg begynner å henge opp torsdag. Det blir spennende. Enkelte av bildene kommer jeg faktisk til å få litt problemer med å gi fra meg, om de skulle bli solgt, sier Karin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

STORSTILT NATUR: Dette motivet har fått tittelen «På vei til Trollfjorden».

Hun regner med å være til stede på utstillingen i mange timer i løpet av dagene den holdes oppe.

– Det er veldig morsomt at Nes Kulturhus har vært så positive og hjelpsomme i forbindelse med utstillingen, legger hun til.

SER DU DYRENE: Dette motivet skaper klare assosiasjoner. Tittelen er «Trerot - Tre dyr».