POTETSKRELLING: Her konkurrerer deltakerne om å bli nesmester i potetskrelling, bildet er tatt under fjorårets Poesi og poteter på Nes kirkeruiner.

Nå kan du slå nesmesteren i potetskrelling: – Det handler om å ikke miste hodet

I fjor ble Ane Grøndahl nesmester i potetskrelling og var bare ei halv potet unna norgesmestertittelen. I år får ikke mesterskrelleren deltatt, og nesmestertittelen henger dermed lavt.

– Nesmesterskapet i potetskrelling arrangeres av Nes og Østre Udnes Bygdekvinnelag. Deltakerne får utdelt poteter og skal skrelle så mye man orker i løpet av to minutter, sier Ane Grøndahl.

Hun er enn så lenge regjerende nesmester i potetskrelling, etter at hun vant i fjor under arrangementet Poesi & Poteter ved Nes kirkeruiner. Å skrelle poteter er en edel kunst med gamle tradisjoner, og som i andre konkurranser handler det om trening og mengdetrening. Grøndahl kan røpe ett av de grunnleggende triksene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det handler om jevne drag og at man ikke mister hodet, sier Grøndahl.

NESMESTER: Ane Grøndahl ble i 2022 nesmester i potetskrelling.

Finale på lørdag

Det er under årets matfestival Brød & Cirkus at en ny nesmester i potetskrelling skal kåres. De som ønsker å delta i kampen om tittelen kan bare gå innom standen til bygdekvinnelaget og vise sine skrellekunster. Men også der har nesmesteren et tips å komme med.

– Man bør ha med sin egen skreller. Vi står på standen fredag og fram til klokken 13 på lørdag, og så blir det finale, sier Grøndahl.

Den som blir nesmester i potetskrelling får også mulighet til norgesmestertittelen, noe de to bygdekvinnelagene har sørget for på forhånd.

– NM i potetskrelling skulle egentlig avholdes på Hamar under Matfatet-arrangementet, men ble flyttet til Løten. Vi sendte derfor forespørsel til Hedmark Bygdekvinnelag om vi kunne få ha med vår nesmester, og det fikk vi, forteller Grøndahl.

Nesmesteren i potetskrelling kan dermed gå rett til deltakelse i NM. Selv var Grøndahl nærme norgesmestertittelen i fjor, og bare ei halv potet skilte henne fra landets beste og raskeste potetskreller.

ANDREPLASS: Ane Grøndahl (t.v.) er en rask potetskreller med mye trening og erfaring, men på NM i 2022 endte hun på andreplass bare ei halv potet unna tittelen som Norges raskeste potetskreller. I år gir hun muligheten på tittelen både lokalt og nasjonalt videre.

– I fjor var jeg ei halv potet unna å bli norgesmester, sier Grøndahl, som ikke legger skjul på at hun har skrelt store mengder poteter i løpet av livet, og dermed har god kunnskap på feltet.

– Det var høytidelig å delta på NM og jeg kjente at nervene slo til, sier Grøndahl, som likevel ble Norges nest raskeste potetskreller i 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Smaksprøver av Røstipotet

For å kåre en ny nesmester under matfestivalen kreves det store mengder poteter, noe potetbonde Anders Nordlund sørger for. Potetene som skrelles skal det lages røstipoteter av, som igjen blir smaksprøver til forbipasserende under Brød & Cirkus.

Men å konkurrere i potetskrelling er ikke uten risiko. Hardt press, dårlig tid og mye skrelling med skarpe skrellere kan ende opp i idrettsskader.

– Konkurransen er åpen for damer, menn og barn, og blir det blod skal vi stille med plaster. To menn fra Akershus er allerede kvalifisert til norgesmesterskapet, så her er flere titler på spill, sier Grøndahl, som oppfordrer flinke potetskrellere til å delta i den prestisjetunge konkurransen.