Morsomme bildebøker som tar de minste barnas følelser på alvor

Hege Østmo-Sæter Olsnes: Rot og Bjørne

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Den ferske bildebokserien om Rot og Bjørne teller foreløpig tre bøker og her er det bare å håpe på ei bokhylle full av flere utgivelser! Disse små bildebøkene myntet på barn i 3-4 års-alderen tar barns følelser på alvor, men er ufattelig morsomme og underfundige. Det er særlig illustrasjonene som vekker fram latteren. Hege Østmo-Sæter Olsnes står for både tekst og illustrasjoner. Teksten er meget knapp, men illustrasjonene fyller mesterlig ut resten av historien og viser tydelig fram karakterenes rette natur og følelser. Rot og Bjørne er to dyreskikkelser. Bjørne kan kanskje være en bjørn (ut fra navnet), men kan også like godt være en hund. Han er minst dobbelt så stor som den spiss-snutede og kort-halede, gulbrune Rot. Rot og Bjørne er venner, men veldig ulike. De føler, reagerer og agerer stort sett stikk motsatt av hverandre, noe som ofte skaper konflikter. Rot har masse energi, han fyker rundt og skaper rot og kaos. Han er impulsiv og uttrykker følelsene i store fakter. Bjørne er rolig og tar veloverveide avgjørelser. Han er metodisk og empatisk. Bjørne framstår som trygg, men kan lett la seg dupere av Rot. Voksne kan identifisere seg med den tålmodige og pedagogiske Bjørne, men barn kan også lett kjenne seg igjen i skikkelsen som ofte må gi etter for et tydeligere og mer ekspressivt barn.

Bøkene tar opp temaer og situasjoner som er velkjente for småbarnsforeldre og ansatte i barnehager, men pakket inn i sprelske og enkle fortellinger. De framstår ikke som pedagogiske og belærende, men som voksenleser kjenner man lett igjen både mennesketyper og konfliktsituasjoner. Illustrasjonene og særlig Rot sine ansiktsuttrykk er ubetalelige! Sjelden har jeg sett så mye personlighet i en tegnet karakter. Et bilde sier mer enn tusen ord og det er disse morsomme bøkene et godt bevis på.