GIR UT LÅT: Fredag gir Mathias Norum (14) fra Skogbygda ut sin første låt "Hvordan blir jula i år", og følger i sine brødres fotspor. Storebrødene Kenneth og Daniel har vært gode forbilder og har hjulpet til på produksjonen. Foto: Tommy Simon Norum

Mathias Norum (14) følger sine brødres musikalske fotspor

Med to storebrødre som driver aktivt med musikk ble det ikke vanskelig for Mathias Norum (14) å følge etter. Fredag gir han ut sin første egenkomponerte låt på norsk.

– Det begynte på 50-årslaget til pappa der både Kenneth, Daniel og Aleksander (Norum, journ.anm.) spilte coverlåter og sangene til Kenneth. Jeg var med på rytme-egg og tamburin, og ble påvirket av de andre som spilte gitar, forteller Mathias Norum (14) år fra Skogbygda, som dermed fattet interessen for musikk og gitarspill.

Storebror Kenneth Norum (30) har gitt ut to album og drevet aktivt med musikk i mange år. Han har spilt på flere lokale scener, vært på Norgesturné, og spilt konsert på Rockefeller i Oslo for å nevne noe. Mathias nest eldste storebror Daniel spiller bass, og har medvirket på flere av innspillingene og konsertene til Kenneth. I tillegg til en musikkinteressert far, var det derfor lett å gå i sine brødres fotspor inn i musikkverdenen.

– Kenneth lærte meg noen grep på gitaren, og jeg begynte å spille sommeren 2019, forteller Mathias, som legger til at gitarspillinga var litt klundrete i starten, men at han spiller hver dag etter skolen.

Visesanger på norsk

Det gikk ikke lenge før Mathias begynte å komponere egne låter. De første var på engelsk før han gikk over til norsk.

– Jeg følte at det var lettere å uttrykke meg på norsk og begynte å skrive visesanger, sier Mathias, som til tross for sin unge alder valgte en utypisk sjanger.

Fredag gir Mathias ut sin første låt som slippes på Soundcloud og YouTube. Låta heter «Hvordan blir jula i år», og er inspirert av koronasituasjonen.

SPILLER HVER DAG: Mathias Norum begynte å spille gitar sommeren 2019, og har falt ned i den norske visesjangeren. Foto: Tommy Simon Norum

– Jeg hadde planlagt å få besøk på en onsdag i november som ikke ble noe av. Da satte jeg meg ned med gitaren og spilte litt, og kom opp med setningen «Nå kommer den beste tida på året», som går igjen i sangen. Deretter la jeg til noen setninger og det ble til ei låt, forteller Mathias.

Tre ganger Norum

I starten av desember hadde Mathias en livekonsert på Youtube som var hans første offentlige opptredenen. Fredag gir han ut «Hvordan blir jula i år» som er spilt inn og mikset hjemme i Skogbygda, med tre blad Norum som musikere og produsenter.

– Kenneth kom hit og vi spilte inn vokal, kassegitar og munnspill, mens Daniel har lagt på kontrabass og Kenneth har lagt på piano, forteller Mathias.

Låta har med alle ord Norum i alle ledd, og de tre brødrene utgjør en Norum-trio med et aldersspenn på 16 år. Fra låta var skrevet til den var ferdig mikset tok det en snau måned, og målet var å utgi låta før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Låta refererer til korona. Man får sett et pyntet tre, barn som leker og julepyntede langbord i år, men spørsmålet er hvordan blir jula, sier Mathias.

Musikk og Taekwondo

Mathias går i 9. klasse på Vormsund ungdomsskole og har allerede siktet seg inn på elektrolinja på videregående.

– Jeg sikter meg inn på elektro og har musikken som hobby. Blir det penger av musikken kan jeg velge å satse seinere, sier Mathias, som forteller at dette bare er starten, og at han har flere låter han skal jobbe videre med.

Hans andre hobby er forøvig Taekwondo, der han skal gradere seg fra blått til rødt belte. Når han er hjemme er det likevel musikk det stort sett går i.

– Det er ikke mange på min alder som skriver viser, sier Mathias, som er spent på tilbakemeldingen på den første låta «Hvordan blir jula i år».

Låta kan du høre på www.raumnes.no.