FORBEREDER FESTKONSERT: Leona Griffin synger sine egne sanger sammen med Nes Janitsjarkorps på Årnes senere i januar. Foto: Jan Erik Hæhre

Marius arrangerer Leonas låter – nå nærmer konserten seg

Leona Griffin samarbeider med Nes Janitsjarkorps. I Nes Kulturhus senere i januar får publikum høre flere av hennes egne låter, arrangert av korpsets egen Marius Brauterfallet.

Det hele skjer på Nes Janitsjarkorps' festkonsert i Nes Kulturhus 29. januar, og forberedelsene er godt i gang.

Leona Griffin fra Nes er en vokalist som hevder seg på pophimmelen med egenkomponert musikk. På janitsjarkorpsets nevnte festkonsert blir det et unikt samspill mellom Leona og korpset hvor de sammen vil framføre flere av hennes låter spesielt arrangert for anledningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre låter

– Jeg synes det er kjempegøy å få være med på noe sånt. Det siste året har jeg satt musikken litt på pause i og med at jeg er i førstegangstjenesten, så jeg synes det er ekstra gøy å få være med på dette, sier Leona.

Hun synes også det er fint at det foregår i Nes.

– Det vil si at hele familien min og venner har mulighet til å komme og se og høre på, sier hun.

Låtene hun skal synge er «This is not a love song», «We are youth» og «Nobody».

– «This is not a love song» har jeg også framført på VG-lista i Bergen og Trondheim. «We are youth» er en låt som står meg veldig nær. Den handler om unge og deres stemme og at det er viktig at vi bruker den. Og låta «Nobody» kan jeg se for meg at passer veldig bra sammen med korps. Den er litt roligere, og ut fra det jeg har hørt av opptak fra korpsets side, så tror jeg den blir helt nydelig, sier Leona.

– Helt sinnssykt

Hun betegner det som «helt sinnssykt» at hun får muligheten til å gjøre dette.

– Det er ikke så mange som får muligheten til det. Så det er gøy å oppleve at de klarer å skape nytt liv til låtene på denne måten. Jeg ble utrolig rørt da jeg hørte hva de har fått til. De er kjempeflinke, og jeg synes samarbeidet med dem har vært veldig bra så langt, sier hun.

Hun føler seg komfortabel med opplegget, selv om hun får øve sammen med korpset bare én gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er dyktige og rutinerte folk. Jeg gleder meg i hvert fall veldig mye, og jeg håper det kommer mange folk for å høre på oss, sier Leona.

Stor musikkinteresse

Marius Brauterfallet, som spiller fagott i janitsjarkorpset, har arrangert Leonas låter for korpset. Han har tatt musikalsk utdannelse på Grieg-akademiet i Bergen, og betegner jobben med arrangementene av Leonas låter som omfattende, men morsom.

ARRANGØR MARIUS: Her står Marius Brauterfallet med sin fagott under en tidligere festkonsert med Nes Janitsjarkorps i kulturhuset på Årnes. Til venstre står Thomas Ekman Håkonsen. Foto: John Arne Paulsen

– Jeg synes alltid det er veldig gøy å arrangere, og setter veldig pris på at janitsjaren lar meg prøve så mange av arrangementene mine med dem. Jeg har de siste årene arrangert en del både for janitsjaren og skolekorpset her i Nes, i tillegg til andre korps og mindre besetninger, sier Marius.

Han sier at dette er noe han har holdt på med for moro skyld i rundt ti år nå.

– Jeg vil jo si at interessen min for musikk har vært den viktigste drivkraften for dette arbeidet. Selvfølgelig har musikkstudiene mine i Bergen hjulpet meg veldig ved at jeg har fått en dypere musikkteoretisk forståelse, men jeg vil likevel si at når det kommer til arrangering, har jeg lært meg det meste selv, forteller han.

Han legger til at det rett og slett har vært mye prøving og feiling.

– Men med noteskrivings-programvaren man har tilgang til i dag, får man veldig fort et inntrykk av hva som funker og ikke funker, sier Marius.

Musikkøre

Når han får i oppgave å arrangere populærmusikk som dette, har han sjelden noe mer å gå på enn innspillinger av låtene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da begynner jeg gjerne med å lage et enkelt pianoarrangement hvor jeg skriver ned melodilinjer og basslinjer som jeg hører dem, før jeg fyller inn akkorder, sier Marius.

Han betegner dette som den delen av jobben han synes er greiest.

Les også
Het debatt rundt MyGame – unge eksponeres på film i idrettshaller

– Vanligvis er det sånn. Deretter går det for det meste ut på å skrive interessante stemmer for alle instrumentene i korpset, helst slik at det både er gøy å spille og å høre på, sier han.

Til denne konserten har han også skrevet et arrangement på en sats fra operetten «Candide» av Leonard Bernstein.

– Når jeg arrangerer klassisk musikk som dette, er det vanligvis en greiere jobb, siden det vanligvis er mulig å finne partiturer til originalversjonene. Da går jobben mer ut på å skrive om stemmene fra symfoniorkesteret til de instrumentene vi har i janitsjarkorpset, sier Marius.

Symfonisk drakt

Janitsjarkorpsets dirigent, Thomas Høiby Verket, gleder seg til konserten. Han forteller at det ikke blir så mange øvelser med korpset sammen med Leona.

– Hun er i militæret, så det er ikke så lett å få det til. Det blir bare den helgen det er konsert at vi jobber sammen, sier han.

Han forteller at låtene med henne blir framført som originalene, men i en symfonisk drakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette har vi gjort med suksess tidligere, blant annet med Martin Halla, sier dirigenten.

Han forteller at janitsjaren alltid har et ønske om å fronte lokale talenter, uansett om de kommer fra korpsmiljøet eller andre musikkmiljøer.

Flere solister

– Korpset liker å utfordre seg selv. Mange tror korps er en betegnelse på en musikkstil. Det er en misforståelse. Korps er kun en besetning, på samme måte som symfoniorkester, og kan spille alle mulige stilarter. Det vil vi, som vanlig, vise på denne festkonserten, sier dirigenten.

I tillegg til Leona Griffin samarbeider janitsjarkorpset på festkonserten med Nes kulturskoles Trine Dishington Hansen, Benedikte Lie Andreassen og Tiril Kirkemo.

Sammen med disse solistene lover korpset en særdeles variert aften med musikk i alle stilarter. Trine er utdannet klassisk sanger og jobber som sanglærer i Nes kulturskole. Tiril bidrar på slagverk. Hun betegnes som en meget talentfull slagverker. Benedikte spiller klarinett og er en av de mange dyktige lærerne i Nes kulturskole.