Jan Torkild Johannessen vokste opp på Årnes før han flyttet ut av bygda og ble trommeslager i progrockbandet Magic Pie. Dette er fra en festival i Italia.
Jan Torkild Johannessen vokste opp på Årnes før han flyttet ut av bygda og ble trommeslager i progrockbandet Magic Pie. Dette er fra en festival i Italia. Foto: Vincenzo Nicolello

Magic Pie slipper sitt femte album fredag

Utflyttet nesbu Jan Torkild Johannessen og bandet Magic Pie slipper sitt femte fulle album i morgen, fredag.

NY MUSIKK

Magic Pie plasseres i den musikalske båsen progressiv rock. Fredag denne uka slipper de sitt nye album, titulert «Fragments of the 5th Element».

– Dette er et nytt studioalbum, forteller Jan Torkild Johannessen. Han er utflyttet nesbu og har spilt trommer og perkusjon i bandet helt siden starten i 2001 og er akkurat like inspirert nå som den gang.

Dette albumet inneholder fem låter som viser bandets store spennvidde, med alt fra bombastisk rock til det melodiøse og totalt episke. Denne utgivelsen bør så absolutt tilfredsstille bandets fanskare og sørge for at de får nye tilhengere.

Foruten trommeslager Johannessen består Magic Pie av Eirikur Hauksson (vokal/gitar), Kim Stenberg (gitar/vokal), Lars Petter Holstad (bass/vokal), Eirik Hanssen (gitar/vokal) og Erling Henanger (keyboards/vokal).

Dette er det nye albumet, "Fragments of the 5th Element" som lanseres fredag denne uka.
Dette er det nye albumet, "Fragments of the 5th Element" som lanseres fredag denne uka. Foto: Presse

Hele dette albumet er spilt inn i Kim Stenbergs hjemmestudio, bortsett fra trommene.

– De fordrer litt andre forhold og mer dedikert utstyr til formålet. Denne gang falt valget på Lionheart studio i Oslo, som er litt mer fokusert på progrelatert musikk, sier Johannessen.

Han legger til at det jo heller ikke skader at lydingeniøren selv spilte i et metalband.

– Dermed var mine ønsker rundt retningen på lydbildet mer i «kjente trakter» for ham, sier Johannessen.

Nevnte Stenberg er Magic Pies selvskrevne kunstneriske leder. Han har skrevet alle låtene på de to siste albumene, akkompagnert av Eirikur Hauksson, som tar seg av tekstene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har kun bidratt til en av låtene på vårt første album, «Dream Vision», da fullt fokus på trommer har tatt all tid i løpet av årene, sier Johannessen.

Fokuset er høyt på perfeksjonisme og detaljer. Det tar veldig mye tid å få stoffet under huden før jeg går i studio

Han forteller at utarbeidelsen av et album i Magic Pies segment ofte tar mye tid fra idé til ferdig album.

– Fokuset er høyt på perfeksjonisme og detaljer. Det tar veldig mye tid å få stoffet under huden før jeg går i studio; ofte et års tid med svært mye egenøving og terping basert på Kims ideer til låtene, sier trommeslageren fra Årnes.

Ikke sjelden må det øves inn flere elementer for å se hvilken som til slutt passer best inn i låtene.

– Heldigvis har jeg laget mitt eget lydisolerte rom i kjeller’n, der jeg kan få den tiden jeg trenger for å øve og eksperimentere, sier han.

– Er du fornøyd med resultatet?

– Jeg synes dette albumet har en litt annen karakter enn de foregående, selv om den «lange låta» med sine tekniske elementer er til stede som vanlig. En kan vel si at de øvrige låtene er vinklet i høyere grad mot enklere «iørefallenhet» for dem som synes at «progsegmentet» er litt for sært innimellom. Så alt i alt er jeg veldig godt fornøyd med dette albumet, sier Johannessen. Han konkluderer med at det har en viss grad av musikalsk fornyelse i seg.

Progressiv rock er mer utbredt i andre land enn Norge, selv om det etter hvert har tatt seg opp også her til lands. Av den grunn har det blitt en god del utenlandsturer til forskjellige festivaler for Magic Pie.

– Vi har vært så heldige å bli invitert til de som anses som de mest markante innen vårt segment som blant annet Rosfest i USA, Night of the Prog i Tyskland 2Days+1 i Italia, Summers End i UK, og ikke minst Sweden Rock Festival, som er en av Europas store rocke/metallfestivaler med blant annet storheter som Aerosmith, Kiss og Black Sabbath i toppen, forteller Johannessen. Magic Pie har for øvrig spilt på Rosfest fire ganger og Sweden Rock Festival to ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva er det største du har opplevd så langt i karrieren?

– Det absolutt høydepunktet var «Cruise to the Edge» nå i februar. Dette var et dedikert prog-cruise i Karibia arrangert av YES. Det gikk mellom Tampa, Key West og Cozumel i Mexico. Man føler seg litt ydmyk når man mingler mellom legender og progartister på øverste hylle, sier Johannessen.

Selveste Michael Sadler slo av en prat før han skulle introdusere oss

Som fan av bandet Saga var det en helt spesiell opplevelse for ham da selveste Michael Sadler, vokalist og frontfigur i det verdenskjente, kanadiske bandet, kom bort en tur før konserten.

– Han slo av en prat før han skulle introdusere oss, forteller den utflyttede nesbuen.

– Kan du livnære deg som musiker nå?

– Å leve av progressiv rock er det veldig få artister som kan i dag. Det er ikke mye penger i prog sammenlignet med øvrige segmenter, og for oss er det en ren kunstnerisk hobby hvor det økonomiske går rundt slik at vi kan lage plater og reise. Royalty holder til trommestikker, rekvisita og litt ekstra innimellom, svarer Johannessen.

Hans musikalske karriere startet i 1968, på Dokka, hvor han som veldig mange andre begynte i musikkorps.

– Man kan dog si at den musikalske utviklingen har sine hovedrøtter fra Nes og Årnes hvor korps, Ten Sing, Con-Brio, og ulike musikalske sammensetninger dannet fundamentet. I denne sammenheng synes jeg det er på sin plass å trekke fram Per Stokkebryn som en viktig «sparringpartner» på trommer i tiden jeg bodde på Årnes, sier Magic Pies trommeslager.

Progrockbandet består av familiefolk som også er opptatt med ulike musikalske aktiviteter utover Magic Pie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Konsertplanen er derfor ikke så fyldig, men men vi spiller hele albumet 31. august på Stena Line som arrangerer et dedikert prog-cruise, samt på en konsert i Ibsenhuset i Skien 21 september, forteller Johannessen.

john@raumnes.no