Livet på mottaket

Nathan Haddish Mogos: Mottaket

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren

Nathan H. Mogos er opprinnelig fra Etiopia. Hans foreldre var eritreere. Under krigen mellom Etiopia og Eritrea mistet familien alt de eide og ble deportert til Eritrea. Der studerte Mogos litteratur og engelsk ved universitetet, men måtte siden flykte gjennom flere land før han kom til asylmottaket i Harstad. Her bodde han i to år mens han ventet på svar på søknaden om oppholdstillatelse.

Nathan har skrevet om livet for en enslig, ung mann på et asylmottak i Nord-Norge. Om tanker og fortvilelse. Om det å ikke ha noe å gjøre – ikke ha noe meningsfylt å fylle tida med mens man venter på det avgjørende svaret om man får innvilget oppholdstillatelse eller ikke. Tillatelsen som bestemmer om livet starter – eller ender - nå. Og mens de er vant til varmt klima og mange sosiale relasjoner, så er de nå i et kaldere land med mørke døgnet rundt. Med innbyggere som heller ikke er av det mest sosiale slaget. «Mottaket» skildrer livet som asylsøker – på godt og vondt. Man sitter på vent. Livet er satt på vent.

De har flyktet fra krig, tortur, vold – til et liv i et fritt, godt land. Men de har med seg alle minnene, alle opplevelsene, all frykten, alt det onde de har opplevd og sett. De har selvsagt ulike måter å takle det på. Noen er traumatisert, og må håndtere dette alene. Vi treffer en brokete vennegjeng som gjør det beste ut av det. De gjør det på den måten de er vant til; de omgås, de gleder seg til helga – de fyller tomrommet med latter, liv, rus og tull. Mens nordmenn kanskje helst skulle sett at de satt stille på rommene sine og var «lykkelige» bare for å ha fått kommet hit.

Romanen er viktig, men også litt skremmende. Det er kanskje skremmende å innse at det å bli «oppbevart» på asylmottak i flere år – uvitende om framtida – ikke er et ubetinget gode for de menneskene som sitter der. Visst har de klart å flykte fra vold og terror, men det å komme i et «vakuum» - å måtte bedrive ingen ting – i et kjølig land.

En tankevekkende bok – om et liv som er ganske forskjellig fra det de fleste nesbuere lever.