Livet i Fyhrigrenda

Jon Fyhri: Mitt liv i Fyhrigrenda

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

I vår ga Jon Fyhri ut ei bok om livet i Fyhrigrenda. Han forteller om hvordan det var å vokse opp i Nes like etter krigen. Hvordan hver familie var nesten helt selvforsynte, hvordan de var avhengig av hesten som trekkraft, hvordan de tålte kulde og dårlige tider, og hvordan samholdet var blant innbyggerne i samme grenda. Hvordan livet fortonet seg i en grend, ganske nærme Årnes, men allikevel så langt i fra når det kommer til transportmidler og ikke minst sosial tilhørighet. Årnesbrua omtales som en barriere, og det var nok adskillig lengre fra Årnes sentrum til Fyhrigrenda i etterkrigstida enn det er i dag. Jon forteller med seg selv som utgangspunkt, men det er mange interessante skildringer av andres liv, og lokalhistorie også. For ingen kan fortelle sin egen historie uten også å fortelle om andres.

Det som gjør denne boka engasjerende, er alle småhistoriene som fortelles. Vi får blant annet høre om hvor kaldt det var om vinteren på 50-tallet: «På nittenfemtitallet var vintrene kaldere enn i dag. Ikke fordi det var så mye kaldere ute. […] Husene var dårlig isolerte med bare tømmervegger, eller med to og en halvtomsplank. Isolasjonen var av papp, gamle aviser eller mose som supplement til treverk i en eller annen form. […] I det vi kalte storgangen viste det seg å bare være perlepanel i furu yttervegg og furupanel innvendig. Mellomrommet var fylt med torv som hadde seget ned. […] Gulvene var fylt med leire, i takene var det linagner.»

Men tross skildringer om tøffe kår og utfordringer både i oppvekst og i voksen alder, så er det et godt liv og gode minner det fortelles om. Det er et spennende og interessant stykke historie som fortelles med stor detaljrikdom på under 100 sider. Boka er rikt illustrert med bilder og avisutklipp, og det fortelles om både nålevende og avdøde nesbuere. Enten man er født og oppvokst her – eller tilflyttet – så er dette underholdene lesning for å bli kjent med både stedet og folkelynnet. For det er gjennom historien framtida kan forstås.