BLE INSPIRERT AV SKADEDYR: Sissel Aurlands fortvilelse gikk over til inspirasjon etter at musene hadde forsynt seg av kornnekene. Det ferdige verket kan ses i kulturhusgalleriet i tiden 4.–12. mars.

«Kønn» som kunst

Da musene forsynte seg av kunstnerens velfylte kornnek, ble hun først fortvilet. Så fikk hun en idé.

Kommende uke har kornbygda Nes en helt spesiell utstilling: «Behov» er tittelen og kornet betydning for liv og trygghet er tema når Nes kunstforening åpner ny utstilling i kulturhusgalleriet lørdag.

Mari Lilleberre fra Grong og Sør-Odal lar kornakset danne utgangspunkt for både smykker og keramikk. I en rekke grafiske trykk studerer hun også det spirende kornet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SMYKKER: Mari Lilleberre har kornakset som motiv i smykker, keramikk og grafikk. Foto: Elisabeth Lunder

Sissel Aurland fra Harstad og Sørum behandler først og fremst hele strået og agnene som faller ned i en stor installasjon.

Første gang i Nes

I flere grafiske verk går stråets bevegelser igjen som motiv. Aurland har atelier på Blaker Skanse, men det er første gang hun kommer over kommunegrensen til Nes.

– Vi fant henne på en utstilling og ble veldig begeistret, sier Tittin Rinde i Nes kunstforening.

De siste dagene har hun, sammen med flere, bistått kunstnerne med å få alle detaljer på plass.

– Kornet er helt sentralt for oss mennesker. I disse dager viser krigen i Ukraina oss hvor sårbare også omverdenen er, når et land med en så viktig produksjon ikke får ut kornet. Kornet er også myteomspunnet, og i norrøn tid hadde kornet sin egen vette, som sorterte under fruktbarhetsguden Frøy, forteller hun.

Herjet av mus

Korn-installasjonen er en historie for seg. Aurland hadde flere velfylte nek til disposisjon, men da hun var borte en periode, holdt musene fest på «materialene».

– Først var jeg fortvilet, så bestemte jeg meg for at de avspiste stråene og de tomme agnene godt kunne brukes, forteller hun.

Nettopp fraværet av kornet gir en dramatisk effekt, der stråene svaier nakne med de tomme agnene på bakken under.