Kanskje kan kunnskap bli veien ut av fattigdom?

Jean Kwok: Midt imellom

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Kim er 11 år når vi møter henne første gang. Kims far døde da hun var liten, og moren har bare delvis klart å livnære seg og datteren som musiker. Hun lokkes av den amerikanske drømmen, og blir hjulpet til USA av Kims tante, som mange tiår tidligere ble giftet bort til en kinesisk fabrikkarbeider i New York. De kommer som arbeidsinnvandrere til USA – og har satt seg i stor gjeld både når det gjelder penger og takknemlighet.

Tanten plasserer dem i en iskald leilighet med mange rotter, i et av New Yorks fattigste strøk. Leiligheta er nedslitt, fraflytta og med ødelagte vinduer. Det er mørkt og kaldt – inne som ute. Moren får jobb på sin svogers tekstilfabrikk, der søstra er sjefen. Og hun er ikke en grei sjef. På fabrikken er arbeidspresset høgt, så fabrikkarbeidernes barn må også jobbe for å hjelpe foreldrene å ta unna. For om arbeiderne ikke presterer godt nok, så kan de miste jobben. Da Kim begynner på skolen, så kan hun enda ikke språket, og hun blir mobbet. Men det viser seg at Kim er både sterk og modig, og hun lærer raskt. Kanskje kan kunnskap bli veien ut av fattigdom for henne og moren?

Jean Kwok

Denne boka inneholder alt. Det er gode personkarakteristikker, rørende episoder og vanskelige hendelser. Det handler om kulturmøter, forskjellen mellom fattig og rik, heldig og uheldig, slekt og vennskap. Og med på kjøpet får man også en kjærlighetshistorie – som problematiseres ved valget mellom det tradisjonelle kjønnsrollemønster og det moderne, selvstendige mennesket. Boka er både spennende og rørende – og den gir oss et innblikk i hvordan det kan ha vært å være arbeidsinnvandrer til USA og en sterk, selvstendig kvinne på samme tid.