Jeg ville jo bare at hun skulle være glad.

Liv Frohde: Knus

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

«De hører trinn i trappa. Nøkkelen til inngangsdøra blir vridd om. Dett begynner å synge inni hodet til Tora. Hun synker ned i sofaen. Halsen snører seg sammen. Hun kjenner at hun er våt under armene. De hører at han sparker av seg skoene. Henger jakka på hengeren og kommer inn i sokkelesten. Ansiktet er mørkt som en tordensky.»

Tora og moren bor sammen med Trond, han er bronsevinner fra OL i svømming og den kuleste faren. Toras ordentlige pappa var fra Marokko, men han døde i en motorsykkelulykke rett etter Tora ble født. Mamma mistet grepet om livet en stund og trengte hjelp, Tora ble plassert i fosterhjem til mamma ble frisk.

På skolen er det ikke lett å være Tora, hun har trøbbel med å mestre sinnet og kommer stadig opp i situasjoner som gjør livet vanskelig, både på skolen og hjemme. Å låse inn gymlæreren eller å rive opp en matteprøve i klasserommet provoserer. Når meldingene fra skolen kommer hjem blir Trond rasende og bruker «silkestemmen» som gjør Tora livredd. Hun vet at nå kommer han til å slå mamma. Livet er en balansegang, Tora gjør alt for å beskytte mamma. Ikke provosere, ikke gjøre feil, prestere godt i svømmehallen selv om hun helst vil spille fotball. Fotball er ikke noe for jenter sier Trond.

Når et uventet vennskap med Martine oppstår får Tora noen å snakke med. For første gang forteller hun noen hvordan de egentlig har det hjemme. Martine forstår og holder på hemmeligheten.

Denne fine og viktige boka forteller om hvorfor vi så gjerne vil holde fasaden, holde livet normalt og hva vi gjør for å få det til. Boka forteller også om viktigheten av vennskap og familie, å bli sett og ha en verdi. Men den forteller også om viktigheten av å være modig når du er mest redd, å gjøre valg som er skumle, men som kan redde liv og framtiden din. Boka ser bak fasaden og gir et godt utgangspunkt for samtale om vanskelige saker. Den er skrevet med et ungt menneskes blikk, men må gjerne leses av voksne også.

Jeg heier på alle Toraene i verden og ønsker dem all mulig lykke til i livet.