EH3: F.v. Frode Ågedal Berg, Erik Smith og Erland Helbø er ute med nytt album. Foto: Tomas Kvitvik

En god dose reinspikka jazzrock

På sin nye utgivelse tilfredsstiller Brårud-gitaristen Erland Helbø jazzrock-folket stort sammen med musikervenner i norgeseliten.

Erland Helbø Trio (EH3) er høyaktuelle med plata «Improve Reality». Her er det åtte ferske spor med jazzrock for alle penga. De to øvrige i trioen er ingen ringere enn trommeslager Erik Smith og bassist Frode Ågedal Berg. Trioen har også fått med seg keyboardist Kristian Wentzel på tre av låtene. Alle er yrkesmusikere som i det daglige lar seg engasjere i en rekke sjangere.

Toppen av kransekaka

Sammen lager de førsteklasses jazzrock og beviser med dette albumet nok en gang at de rett og slett er toppen av kransekaka.

DETTE ER LÅTENE (klikk på pila)

EH3 - «Improve Reality»

2020 - Losen Records

Låtene:

1 Sorry, What´s Your Name Again?

2 Mr. Coffee

3 Improve Reality

4 Rukle RX

5 These Aren´t The Droids You´re Looking For

6 Erika

7 Next Sandwich, Please

8 The Guys Over There

Smith er helt rå når det gjelder kule, steady grooves og leken teknikk. Strengeinstrumentalistene vet å benytte seg av det store spillerommet de får. Her vanker det heftige soli på alle de åtte godbitene. Alle komposisjoner er av Erland Helbø unntatt «Next Sandwich, Please» av Frode Ågedal Berg.

– Endelig er den ute

Det ligger defintivt mye arbeid bak denne produksjonen. Resultatet er blitt et godt gjennomarbeidet album som så absolutt fortjener oppmerksomheten til verdens jazzrockpublikum.

– Endelig er plata ute! Dette er reinspikka jazzrock i powertrio-format. Jeg håper det faller i smak, sier Helbø.

COVERET: EH3 (Erland Helbø Trio) ga fredag ut "Improve Reality". Foto: Kjersti Holst / EH3

Gitaristen er oppvokst på Brårud og bor nå på Jessheim. Han snakker varmt om gitaristvirtuoser som Allan Holdsworth og Mike Stern, og det er lett å høre inspirasjonen gjennom hans eget gitarspill. Her blir vi servert gitarspill à la Mike Stern uten chorus-effekt. Det er slett ikke å forakte. Helbø nevner også norske Jon Eberson og Terje Rypdal. Det er fristende å ta med John Scofield i samme slengen.

Lekeplassen

– En av de viktigste motivasjonene mine for å lage denne musikken og gi den ut er ganske enkelt trangen til å ha en egen kunstnerisk "lekeplass". Som sessiongitarist er hovedfokuset å tilpasse seg det musikalske landskapet du er i. I denne musikken gjør jeg det jeg vil og føler for, sier Helbø.

Som nevnt har han vokst opp på Brårud. Han har også latt seg involvere i musikklivet i Nes blant annet som leder av Nes Storband.

Les også
Erland Helbø realiserer en drøm han har gått rundt med lenge

Utsøkt samspill

Frode Ågedal Berg har bodd på Aulifeltet noen år før han flyttet til Asker. På denne plata er det elbassen som gjelder. Den vertikale er satt bort for anledningen. Han er en svært allsidig bassist, og vi hører utsøkte prestasjoner både med og uten slaphandteknikk. Ikke minst er det givende å høre det lekne samspillet med Helbø på avslutningssporet «The Guys Over There».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Plata er innspilt og mikset av Anders Verde ved Schitzophonia Studio på Jessheim. Den kan kjøpes fysisk som CD eller lastes ned fra de fleste strømmetjenester.

Den legendariske keyboardisten Brynjulf Blix har forøvrig skrevet bevingede ord i platecoveret.