Imponerende fantasy-saga på norrøn grunn

Siri Pettersen: Odinsbarn

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren

Siri Pettersen har på kort tid etablert seg som dronninga av fantasy. Anmeldere i inn- og utland har latt seg imponere av dette velskrevne, storslagne og spennende universet. Serien Ravneringene er på tre bøker og er tuftet på norrøn grunn. Historien er original, men jordnær og dyptgripende uten sjangerens typiske spektakulære effekter. Serien tar et oppgjør med fremmedfrykt og blind tro, samtidig som den belyser retten og viljen til å lede.

Hirka vokser opp i Ymslanda. Hun ble funnet i snøen da hun var bitteliten. Hun vokser opp som jenta ulven tok halen til. Hirka er ei tøff og uredd jente og hun kjenner til urtenes helende kraft, men hun tør ikke fortelle noen at hun ikke kan favne – samle til seg Evna, jordens kraft, for å gjøre seg selv sterkere. Da Hirka er 15 vintre gammel får hun vite at hun er et odinsbarn – «en halelaus råttenskap fra en annen verden». Hun blir jaget, hun er uønsket, hun blir fryktet og foraktet som pesten. Hun er ingenting. Hun er et menneske.

Ymslanda har i mange år vært isolert fra omverdenen etter at Rådet reddet Ymslanda fra mennesker og blinde skapninger og deretter stengte portene, Ravneringene, til landene utenfor. Nå står portene igjen på gløtt. Farer truer, men muligheter åpner seg også.

Siri Pettersen foto: Jil Yngland / NTB scanpix Foto: Jil Yngland

Universet i Ravneringene-serien har klart norrøne trekk. Odin, ravner, skapninger med haler. Samtidig speiler Ymslanda vårt eget samfunn, med klasseskille, forskjellsbehandlinger og fordommer. Om å leve i frykt i totalitære samfunn.

Gjennom seriens tre bøker følger vi Hirka på en reise ikke bare mellom verdener, men også på en personlig reise der hun må ta viktige valg som får store konsekvenser.

Serien passer like godt for voksen som for ungdom. En stor fan-skare i mange land har strikket Hirka-gensere, tatovert ravneringer og laget fanart. Det er ikke tvil om at Pettersens univers fenger! Serien skal også filmatiseres.