Hvert år taper Nikolai penger på Greniskogrock: – Jeg gir meg ikke
Bare få timer før de første gjestene kommer jobber Nikolai Bergroth med klargjøring til årets Greniskogrock. Han kunne brukt pengene på oppussing av huset, men vil heller skape en annerledes musikkfestival.
– Når folk bare slutter på jobb blir det storinnrykk. I år er det sjuende utgaven av Greniskogrock. Egentlig er vi nå der vi burde hvert på torsdag, men med lyd og lys skal vi få gjennomført, sier Nikolai Bergroth, initiativtaker og grunnlegger av Greniskogrock.
Musikkfestivalen på Greniskogen helt innerst i Perstugutua er en annerledes musikkfestival. Nærmeste nabo er Nikolai selv der han bor i et lite, gammelt hus.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Jeg kunne ha brukt pengene på oppussing, selv om huset er mer enn beboelig. Men det er mye morsommere å bruke pengene her, sier Nikolai, som fredag formiddag tok de siste grepene bare timer før de første gjestene ankom årets Greniskogrock.
Elleve band
Fredag kveld har Nikolai fire band å by på og først ut er Inglorious Basterds. Lørdag er det hele sju band som gjester den hjemmelagde scenen inne i skogen. Hvor mange besøkende som kommer har ikke Nikolai noe godt tall på da han ikke driver med forhåndssalg.
– Vi selger kun billetter i døra. Jeg synes så synd på de som forhåndskjøper billetter men ikke kan komme likevel, sier Nikolai.
Den første utgaven av Greniskogrock fant sted i 2016 og besøkstallene har variert.
– I korona-årene var vi på maksantallet 200, mens på toppåret var vi 300 betalende. Besøksantallet har variert veldig mye, sier Nikolai.
Et minusprosjekt
Skogsområdet den lille musikkfestivalen arrangeres på leier Nikolai av grunneier Tore Svendsen, mens campingplassen på jordet er det Halvor Scharning som eier. Nikolai er glad for at grunneierne er positive til Greniskogrock og forteller de bare er glade for at det skjer noe i bygda.
Så til spørsmålet om det er lønnsomt å arrangere en liten musikkfestival på Greniskogen?
– Hittil har jeg gått litt over 90 000 kroner i minus på alle årene. Jeg håper til slutt å gå i pluss. Underskuddet dekker jeg, mens overskuddet deles like på alle bandene. Det er betalinga de får i tillegg til masse mat og drikke, sier Nikolai.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Målet er altså ikke at Greniskogrock skal generere mye penger, men at det til slutt skal stå på egen bein.
– Planen er ikke å få flere penger, men å etablere Greniskogrock og deretter arrangere andre konserter å tjene på. Jeg mener det er for lite festivaler hvor man kan ta med seg drikke selv, sier Nikolai, som ikke har mål om skape enda en pengemaskin-festival.
18-årsgrense
For å arrangere Greniskogrock har Nikolai kontaktet både kommunen, politiet og brannvesenet. Etter klokken 21 på kvelden blir det 18-årsgrense. Fredag formiddag jobbet Nikolai og fire venner på spreng for å gjøre alt klart.
– Jeg lå i influensa på søndag, mandag og tirsdag, men var oppegående igjen på onsdag. Vi fikk gjort mesteparten i går, sier Nikolai, som selv om han ikke var helt i rute til årets festival tok det med knusende ro.
– PA-anlegg, fin-elektronikk og lydutstyr får strøm fra huset mitt, mens belysning og andre ting kjører vi på aggregatstrøm. Ett år kjørte vi PA-anlegget på aggregatstrøm, og på grunn av ujevn strøm røyk det etter fire band. Reparasjonen kom på 25 000 kroner og vi måtte avlyse resten av helga, forteller Nikolai, som har gjort seg noen dyrekjøpte erfaringer undervegs med Greniskogrock.
Elgen ødela teltet
Natt til torsdag var Nikolai ute for å ta en siste sigarett før leggetid, da han hørte lyder og rabalder fra festivalområdet.
– Jeg tok med meg lommelykta og gikk for å se hva det var. Det første jeg fryktet var at noen gjorde hærverk, men det viste seg å være en elgokse som hadde gått inn under partyteltet og viklet geviret inn i teltstengene. Det lagde masse lyder, og elgen ble redd og dro av sted med teltet og alt sammen. Teltet ligger her og er helt ubrukelig, sier Nikolai, som tar elgbesøket med største ro, det blir bare et telt mindre under årets festival.
– Plassen ligger for seg selv, men jeg ser at det har blitt brukt en del av ungdom. Stoler og bord står utover og noen har funnet ut at de kan ha fester her ellers i året. Det er greit for meg bare de rydder opp igjen etter seg, slik at jeg slipper å gå rundt og plukke ølbokser, sier Nikolai.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Håper på mye folk
Greniskogrock har ikke alltid vært forskånet med oppholdsvær, men i år lover værmeldingen bedre. Nikolai holder uansett motet oppe.
– Jeg håper å holde på i 30 år til, eller så lenge helsa holder. Når man først har bygd et sånt sted skal det brukes. Målet er rock og metall på høsten med Greniskogrock, og en ren country og bluesfestival til våren, røper Nikolai, som håper å kunne bruke området enda mer framover.
Plassen er opprinnelig en nedlagt boplass fra gammelt av med navn Skovro.
– Derfor kaller jeg det Skovro(ck). Målet med Greniskogrock er å gi en følelse av trehytta du hadde når du var liten, sier Nikolai, som håper på suksess med Greniskogrock 2023.