Historier om en voldelig og hatsk hverdag for kvinner i Kurdistan

Sara Omar: Dødevaskere og Skyggedanseren

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Disse romanene beskriver en voldelig og hatsk hverdag for kvinner fra Kurdistan. Kvinner er ingenting verdt og de er mennenes eiendom. Bøkene beskriver også et samfunn som tar loven i egne hender, og som tolker og bruker koranen som belegg for å utøve vold.

Skyggedanseren er oppfølgeren til Dødevaskeren som kom ut på norsk i 2018. Begge bøkene handler om jenta Frmesk. Handlingen hopper fram og tilbake i tid, mellom barndommen i Kurdistan, og livet som ung kvinne i Danmark. Livet til Frmesk begynner ganske ok hos besteforeldrene i Kurdistan. Bestefaren er en belest mann, som også har hatt en karriere i militæret. Allikevel, eller kanskje på grunn av dette, tar han sterk avstand til vold generelt, og undertrykkelse av kvinner spesielt. Han har ingenting til overs for religiøs ekstremisme. Bestemoren steller likene til kvinner som blir utsatt for æresdrap. Hun er en dødevasker. Fram til Frmesk er omtrent fem år er livet godt. Men da hun begynner i koranlære hos sin onkel, blir dette starten på et liv med seksuell mishandling. Da Frmesk er ti år gammel, flykter hun til Danmark sammen med foreldre og søsken. Hun klarer seg godt på skolen og har planer for framtiden. Livet er allikevel ikke så enkelt, med en voldelig far og en depressiv mor. Da hun etter hvert blir tvunget inn i et voldelig ekteskap blir tilværelsen brått en annen. Sara Omar er hedret med både Lesernes bokpris, Victor Prize, De Gyldne Laubær og Menneskerettighetsprisen.

Utgitt i 2018 og 2020 av Aschehoug forlag.