UT MED GAMLE OVNER: Martin Falck på Nordre Fenstad gård bærer gamle ovner ned fra andre etasje.

Hanne og Martin byttet ny ovn med gammel etasjeovn

Da Hanne Synøve Tærud Olberg og Martin Falck tok over gården Nordre Fenstad, fikk de også ansvar for seks gamle ovner og enda flere ildsteder. Hva skulle de gjøre med dem?

To av dem er nå satt tilbake til fordums prakt, og den ene og er et smykke i dagligstua på gården.

– Vi ønsket å ta ut den nye ovnen som var satt inn i dagligstua og sette tilbake en gammel etasjeovnen. Vi har fått restaurert den, og torsdag ble den satt inn igjen, sier Olberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SMYKKE: Denne gamle etasjeovnen er restaurert og satt tilbake i dagligstua i den over 200 år gamle hovedbygningen på Nordre Fenstad.

Hun forteller at hovedbygningen på gården, som er nærmeste nabo til Fenstad kirke, er fra 1814 og har mange flotte ovner.

Seminar på Huser

– Blant annet er det en fin svartovn på kjøkkenet og en nydelig ovn fra 1830 i storstua, sier hun.

Huset har seks større ovner og enda flere ildsteder. Når Nes kommune og Kulturminnebøndene inviterer til ovnsseminar onsdag kveld, skal Olberg holde en presentasjon.

INNLEDER: Hanne Synøve Olberg Tærud innleder under ovnsseminaret på Huser onsdag.

– Jeg tenkte å snakke om de ovnene vi har i huset og fortelle litt om deres historie, sier hun.

Skal den gamle vedovnen fortsatt brenne, eller gjør nye krav til ovner og piper at den ikke kan brukes lenger? Dette spørsmålet skal det gis svar på under kveldsseminaret i kulturfjøset på Huser gård i Fenstad. Her inviteres alle til å bli bedre kjent med gamle ovner og hvilke krav som gjelder i dag.

Dagens krav

Generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Ola Fjeldheim, innleder om ildsteder og piper på Romerike, mens David Kirkenes fra Øvre Romerike brann og redning snakker om dagens krav til gamle ovner og piper.

I tillegg tar Tor Øverby deltakerne med på en ovnsbefaring i hovedhuset på Huser, og Hanne Synøve Tærud Olberg skal fortelle om sine opplevelser med å ta over et hus med gamle ovner.

Eli Mågård, Eva Nordbye og Lise Kristensen avslutter kvelden med en ovnskavalkade med bilder av gamle ovner.