INTERESSERTE ELEVER: Sigrun Werner fra Skogbygda tok seg tid til å fortelle elever fra Nes kulturskole om tegneteknikken og formatet på verket hun bidrar med på årets Romeriksutstilling. Foto: Nils Johansen

Halvparten av Romeriksutstillingen kom til Årnes

Da halvparten av årets Romeriksutstilling åpnet i Galleriet i Nes kulturhus lørdag deltok både kunstnere og publikum. Alma, Fanny og Aneah fra kulturskolen synes det var vanskelig å fortelle hvilke verk som gjorde sterkest inntrykk.

Lørdag ble en stor dag for Nes Kunstforening, da den ene halvparten av Romeriksutstillingen kom til Galleriet i Nes kulturhus. Utstillingen ble etter to ukers visning på Jessheim delt i to, og den andre halvparten henger i Lørenskog. Begge utstillingene skal henge fram til og med førstkommende søndag.

KUNST ER VIKTIG: Åpningstaler Anne-Marit Hertzenberg Kjos slo fast at visuell kunst er et viktig pusterom i den vanskelige perioden vi nå er inne i. Foto: Nils Johansen

Til åpningen i Nes kulturhus lørdag hadde Nes kunstforening invitert inn Anne-Marit Hertzenberg Kjos som åpningstaler. Kjos har i flere år arbeidet i kultursektoren i Akershus Fylkeskommune, og har god kjennskap til Romeriksutstillingen og dens betydning både for utøvere og publikum. Hun fremhevet viktigheten av visuell kunst som et pusterom i den vanskelige perioden vi nå er inne i.

Rekord for antall kunstverk

Romeriksutstillingen har siden 1973 vært en regional kulturmønstring der både etablerte og amatører stiller ut sin kunst etter å ha blitt plukket ut av en jury. Nes kunstforening er nå på andre året som ansvarlig for utstillingssted. I år ble et rekordhøyt antall kunstverk påmeldt. Av 617 påmeldte verk, ble 129 ble plukket ut av en jury bestående av kunstnere med lang utdannelse og praksis.

KERAMIKK: Torbjørg Eiesland Moen deltar med keramikk fra eget keramikkverksted på Auli. Foto: Nils Johansen

Lederen av utstillingsgruppa i Nes kunstforening, Nils Johansen, var godt fornøyd med utstillingen og åpningsdagen. Spesielt hyggelig synes han det var at flere av kunstnerne var tilstede ved åpningen.

FORNØYD LEDER: Lederen av utstillingsgruppa i Nes kunstforening, Nils Johansen, er godt fornøyd med utstillingen og åpningen av årets Romeriksutstilling i Nes kulturhus. Foto: Privat

Blant de lokale kunstnerne på åpningen var blant andre Kari Wahlstrøm, Torbjørg Eiesland Moen og Sigrun Werner, som alle har bidratt med kunstverk til årets Romeriksutstilling. Joachim Løvaas fra Brårud er også representert i Galleriet, men var ikke til stede ved åpningen.

TEKSTILKUNST: Kari Wahlstrøm deltar på årets Romeriksutstilling med tekstilkunsten «Eventyrtreet». Foto: Nils Johansen

Elever studerte verkene

Flere barn fra Nes kulturskole var også med på åpningen, og synes det var stas å få se så mange ulike kunstverk. Alma Indiane Pettersen, Fanny Folmo og Aneah Tajet tok seg god tid til å studere verkene, men var ikke helt sikre på hvilke verk som gjorde sterkest inntrykk. Etter å ha studert dem grundig og fått vite litt mer om teknikkene var det enklere å relatere seg til dem. Sterke farger appellerte til den ene, mens en collage-teknikk fanget interessen hos en annen. Mange fulgte også nøye med da Sigrun Werner fra Skogbygda tok seg tid til å snakke med elevene og fortelle om tegneteknikken og formatet på det Afrika-inspirerte gråblyant-verket, en teknikk Werner har spesialisert seg på.

STUDERTE VERKENE: Alma Indiane Pettersen, Fanny Folmo og Aneah Tajet fra Nes kulturskole tok seg tid til å studere verkene på Romeriksutstillingen, men synes det var vanskelig å velge en favoritt. Foto: Nils Johansen

Flere lokale kunstnere fra Nes bidrar med verk til årets Romeriksutstilling, men har verkene kun utstilt i Galleri Kunstsalen i Lørenskog Hus. Mari Aasli fra Vormsund deltar med maleri, Nils Johansen fra Årnes bidrar med foto, og Elisabeth Maarud fra Skogbygda bidrar med maleri.

Nes Kunstforening håper nesbuene tar seg en tur innom Galleriet i løpet av uka, for å få med seg årets halvpart av Romeriksutstillingen.

Artikkelen er innsendt fra Nes Kunstforening, og bearbeidet av Tommy Simon Norum.