STOR STAS: Signe Rosenlund-Hauglid er produsent og innspillingsleder for kunstfilmen "Vi går ned med stil og engangsgrill". Foto: Ida Wammer

Gjev pris til kunstfilm: – Det er veldig stas

Signe Rosenlund-Hauglid er stolt og glad for at kunstfilmen «Vi går ned med stil og engangsgrill» er valgt ut som et av verkene under årets Høstutstilling. På åpningen fredag ble filmen tildelt en gjev pris.

Filmprosjektet springer ut av den hete sommeren 2018. Alt var gult og brent av solen, bøndene fortvilte, noen beskrev en apokalyptisk følelse, andre hadde hatt tidenes sommer, med syden-tilstander her hjemme.

– «Vi går ned med stil og engangsgrill» er en kunstfilm som utforsker menneskets reaksjon på en klimakrise som virker uhåndterlig, skriver produsentene selv om filmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TØRKESOMMEREN 2018: Sommeren 2018 er bakteppet for kunstfilmen som vises på Høstutstillingen. Foto: Signe Rosenlund-Hauglid

Bak prosjektet står nesbu Signe Rosenlund-Hauglid (produsent, innspillingsleder), Io Sivertsen (idé, regi, manus, klipp), Ylva Gulpinar (idé, manus, musikk) og Christa Barlinn Korvald (produksjonsdesign, grafikk og animasjon).

Norges mest besøkte

Kunstfilmen er valgt ut blant 2349 påmeldte verker og er nå tilgjengelig for publikum på Kunstnernes Hus i Oslo. Høstutstillingen er Norges mest besøkte utstilling for samtidskunst, og i år har 111 verker kommet med.

– Det er veldig stas at filmen ble valgt ut. Det er en kunstfilm som ikke treffer publikum på de vanlige filmfestivalene. Da er det fint at den treffer på denne arenaen her, sier Signe.

Da Høstutstillingen åpnet fredag kveld mottok filmen den gjeve Høstutstillingsprisen på 200 000 kroner fra Bildende kunstneres hjelpefond.

– Surrealistisk og gøy

– Det er litt surrealistisk, men veldig gøy. Vi er fire kunstnere som står bak filmen, og det å få en slik pris er ganske stort for oss. Det gir motivasjon til å fortsette med å lage film. Kunst er smak og behag, men en sånn pris gjør oss litt tryggere på at den kan nå et bredere publikum enn vi hadde tenkt, sier hun.

PRIS: Kunstfilmen "Vi går ned med stil og engangsgrill" ble tildelt Høstutstillingsprisen på åpningen av Høstutstillingen. Foto: Signe Rosenlund-Hauglid

Sjangermessig ligger filmen et sted mellom fiksjon og dokumentar. Signe forklarer at det er en film som utforsker hvordan vi som enkeltmennesker klarer å forholde oss til klimaendringene uten at filmen tar noe tydelig standpunkt.

– De som ser filmen kan reflektere selv, sier hun.

Filmen er på 16,15 minutter og er laget i et opplag på fire. I filmen er jordas ressurser oppspist og uttømt. En meteorolog er blant de få utvalgte som får bli med Noahs ark over atmosfæren. Drar han, forlater han kjæresten og den lille gruppen mennesker som har gitt opp håpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arktis brenner

I omtalen av filmen skriver produsentene blant annet følgende: «Stigende utslipp og manglende styringsvilje har gjort kloden ulevelig. Makthavere og teknologi-giganter har tatt med seg noen utvalgte og dratt fra jorden for å videreføre menneskeheten på en ny planet. Mens Arktis brenner og fuglene faller fra himmelen, fortsetter de etterlatte festen.»

Signe, som er produsent og innspillingsleder, har vokst opp i Vormsund og bor nå i Göteborg. Hun har bakgrunn fra journalistikk og kreativ dokumentarregi ved OsloMet, og hun studerer for tiden til mastergrad i regi ved HDK-Valand – Högskolan för konst och design i Göteborg.

Hun har tidligere jobbet som journalist i VG, Klassekampen, Morgenbladet og Raumnes.