KONSERT-DUO: Gaute Ormåsen og Christian Ingebrigtsen er begge godt fornøyd etter Vår Jul-konserten i Årnes kirke tirsdag kveld. De takker publikum som kommer for å høre på til tross for urolighetene i verdensbildet. Foto: Tommy Simon Norum

Gaute Ormåsen takker Nes-publikummet: – Nå er julekonsertene kanskje ekstra viktige

Et stjernegalleri av norske artister inntok Årnes kirke tirsdag kveld med mål om å skape en lun førjulsstemning. Om lag 250 nesbuer hadde benket seg til, og artistene var godt fornøyde.

– Vi er takknemlige for hver enkelt sjel som kommer for å høre på oss. Nå er julekonsertene kanskje ekstra viktige, sier Gaute Ormåsen, som sammen med Maria Arredondo, Torstein Sødal, Sofie Fjellvang og Christian Ingebrigtsen besøkte Årnes kirke tirsdag kveld med julekonserten Vår Jul.

Konserten var en av totalt 49 konserter som gjengen skal spille fram mot jul. På det meste spiller de to Vår Jul-konserter om dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi spilte i Kongsvinger kirke klokken halv seks i kveld, før vi kom hit til Årnes. Den største jobben for oss er likevel i forkant, og det er dette vi elsker å gjøre, sier Christian Ingebrigtsen, som startet konserten med å synge juleklassikeren «It’s beginning to look a lot like Christmas» fra 1951.

JULEKLASSIKER: Christian Ingebrigtsen sang juleklassikeren fra 1951, "Its beginning to look a lot like Christmas". I bakgrunnen Maria Arredondo og Torstein Sødal. Foto: Tommy Simon Norum

Klassiske julesanger

Med seg hadde de fem artistene et variert utvalg av klassiske julesanger akkompagnert av to dyktige musikere, i tillegg til noen av artistenes egne julelåter. De hadde også med seg innleid lyd- og lysutstyr for å gi en ekstra dimensjon til julekonserten, som er spesialtilpasset akustikken og takhøyden i kirkerommene. Gaute Ormåsen åpnet med å synge en blanding av «Silent Night» og den norske utgaven «Glade jul».

SILENT NIGHT: Det manglet ikke på julestemning da en dresskledd Gaute Ormåsen sang «Silent Night/Glade jul». Foto: Tommy Simon Norum

Som brumunddøl hadde Ormåsen også med seg litt av julearven fra Alf Prøysen.

– Jeg vokste opp med Prøysen i morsmjølka. I tillegg får folk julestemning bare vi åpner kjeften, spøkte Ormåsen, som med gitaren og sin klare stemme framførte Romjulsdrøm for Nes-publikummet.

Ormåsen tror julekonsertene i år kan være spesielt viktige på grunn av tiden vi er inne i med økte priser, matvarekrise og krig i Europa.

– Med strømprisene merker vi 20–30 prosent nedgang på konsertene, og det er et spesielt år hvor korona fortsatt henger igjen. Kanskje derfor er julekonsertene ekstra viktige, der vi fortsatt kan synge de samme sangene selv om ting er urolige rundt oss. Jula kommer uansett, sier Ormåsen til Raumnes.

Arredondo slo under konserten fast at jula forsterker de gode følelsene, men at jula også kan forsterke savnet og alt det vonde. Deretter tok hun publikum med seg på en reise gjennom låta «Himmel på jord».

NES-VENN: Tirsdag kveld var det tredje gang at Maria Arredondo besøkte Årnes kirke. Her framfører hun «Himmel på jord». Foto: Tommy Simon Norum

Fornøyd med gjengen

Konserten tirsdag kveld var også tredje gang at Maria Arredondo besøkte Årnes kirke. Første gang var med ektemann Torstein Sødal i 2017 da de deltok på en konsert med Nes bygdekor. Året etter, i 2018, kom de tilbake og spilte julekonsert sammen med Martin Halla.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er sykt fornøyde med gjengen, sier Arredondo, som har utviklet julekonsert-konseptet år for år og var glad for å være tilbake i Nes.

NY FOR ÅRET: Sofia Fjellvang var ny i Vår Jul-gjengen, og imponerte publikum med flere gode vokalprestasjoner. Foto: Tommy Simon Norum

Sofie Fjellvang var i år med på julekonserten for første gang, og imponerte publikum med solide vokalprestasjoner og stemmebruk. Fjellvang har vært med både i The Voice og Melodi Grand Prix. Hun tok med seg publikum inn i gospellverdenen med «Go Tell It On The Mountain».

FULLSATT KIRKE: Det var ikke mange ledige plasser under "Vår Jul" konserten i Årnes kirke tirsdag kveld. Billettsalget passerte 250. Til orientering var de fremste benkeradene sperret. Foto: Tommy Simon Norum

Konsertkamerater

At Gaute og Christian ble en del av Vår Jul-konsertene var mer eller mindre tilfeldig. De var opprinnelig ute på sin egen juleturné.

– Vi ble kjent med hverandre for elleve år siden da vi begge deltok på TV-programmet 71 grader nord, slitne med en 30 kilos tung ryggsekk på ryggen. Siden den gang har vi spilt noen hundre konserter sammen, forteller Ormåsen og Ingebrigtsen, som i fire år har vært med på Vår Jul-turneen sammen med Maria og Torstein.

De forteller at Vår Jul-konsertene passer godt i kirkerommene som ofte er gode konsertarenaer å spille i.

– De tradisjonsrike julesangene er ofte gamle salmer, legger Ormåsen til.

MED PRØYSEN I SEKKEN: Som Brummunddøl er det naturlig for Gaute Ormåsen å ha med seg Prøysen-materiale på julekonsertene. I Årnes kirke framførte han «Romjulsdrøm». Foto: Tommy Simon Norum

Rett på TV

Årnes menighet sto som lokal arrangør for konserten, og etter konserten dro de fem artistene videre. Allerede dagen etter, onsdag, sto nye Vår Jul-konserter i Elverum og Hamar for tur, før det bærer videre til Trøndelag. Onsdag morgen var de også å se på God Morgen Norge.

– Skal vi spille på God Morgen Norge må vi være der klokken fem. Derfor tar vi en akkapella-versjon i sofaen, og da holder det at vi er der klokken åtte, forteller Ingebrigtsen, som sammen med Vår Jul-gjengen dro fra Årnes i minibuss like før klokken 23.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arredondo, Ormåsen og Ingebrigtsen håper at nesbuene rakk å få en forsmak på jula, og samtidig en halvannen time med varm førjulsstemning i løpet av konserten. Ett av de siste innslagene var en kraftfull versjon av «O helga natt», der Torstein Sødal plukket ned til de aller høyeste tonene til stor applaus fra publikum, før stjernelaget hastet videre på årets juleturné.

JULEKONSERT: Et stjernegalleri av norske artister inntok Årnes kirke tirsdag kveld for å gi publikum en solid dose førjulsstemning. Fra venstre: Gaute Ormåsen, Sofie Fjellvang, Torstein Sødal, Maria Arredondo og Christian Ingebrigtsen. Foto: Tommy Simon Norum