Framtiden befinner seg i fjellene

Paolo Cognetti: De åtte fjellene

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Pietro er en bygutt fra Milano som tilbringer somrene med familien, i en hytte de leier i en fjellandsby. Moren hans liker å plante og høste, mens faren hans springer i fjellene. Pietro blir kjent med den jevnaldrende Bruno, sønn til hytteeieren, og disse to utvikler et helt spesielt vennskap gjennom somrene. I fjellene er det Bruno som er kjentmann og Pietro som er læregutt. Men Pietros foreldre syns det er for galt at Bruno ikke får god nok skolegang i fjellandsbyen, og foreslår at Bruno skal bli med dem til storbyen om vinteren for å gå på skole. Og få en skikkelig utdannelse. Det vil verken Bruno eller foreldrene hans, og det oppstår en konflikt mellom familiene. For er ikke livet i en fjellandsby like viktig som i storbyen?

Paolo Cognetti . (Paolo Mentuccia/ANSA via AP) Foto: Paola Mentuccia

Romanen består av tre deler hvor vi møter Bruno og Pietro som barn, som ungdommer og som voksne – og vi får høre hvordan vennskapet utvikler seg over tid. De fortsetter begge å ha et spesielt forhold til naturen og fjellene, mens forholdet til familiene deres endrer seg. Til tross for at de velger ulike veier i ungdommen, så bevares det nære og tause vennskapet dem imellom. Og et godt vennskap handler like mye om å gjøre ting sammen, som å snakke sammen. Når det er vanskelig å snakke om noe, så kan det være godt å bare gjøre noe fysisk sammen. Enten det er å snekre et hus eller å løpe fra fjelltopp til fjelltopp.

Denne romanen er en hyllest til fjellene og livslangt vennskap. Både fjellene og vennskapet står støtt, selv om det blåser og stormer litt ellers. Og selv om man ikke besøker verken fjellene eller vennen så ofte, så vet man at det fortsatt eksisterer og at båndene dem imellom er der. Fjellene blir et bilde på både relasjoner, utfordringer og tida som går. «Fortiden befinner seg i dalbunnen, framtiden oppe på fjellet», som det så fint heter i romanen. Boka «De åtte fjellene» kom ut i 2016, har vunnet flere priser og er oversatt til over 25 språk.