FRIDTJOF I FARTA: Etter et langt tilbakeblikk på Øivind Bluncks karriere kom "Fridtjof" fra Ytre Enebakk på scenen i Nes kulturhus til stor applaus fra publikum. Foto: Tommy Simon Norum

Etterlengtet forestilling i kulturhuset: Øivind, Reidar og Fridtjof gjestet storsalen

Med et persongalleri av fiktive rikskjendiser som Reidar og Fridtjof, blandet med sang og humorinnslag akkompagnert av Trond Nagell Dahl, underholdt Øivind Blunck 350 nesbuer i Nes kulturhus.

Etter 50 år som showmann, revyartist og skuespiller hadde Øivind Blunck (70) med seg et bredt spekter av underholdning da han gjestet Nes kulturhus torsdag kveld. Til stor applaus fra publikum gjestet Blunck scenen sammen med pianist Trond Nagell Dahl, kjent fra blant annet Hellbillies og Beat for Beat på NRK.

PIANOMANN: Med seg på piano hadde Øivind Blunck tatt med seg Trond Nagell Dahl, kjent fra blant annet Hellbillies og Beat for Beat. Foto: Tommy Simon Norum

Blunck fortalte om starten av karrieren ved Det Norske Teatret i 1969. De to første rollene var stumroller, før han ble fast ansatt ved teateret i 1972.

Klabb og Reidar

REISER SNART: Meg seg i persongalleriet hadde Øivind Blunk tenåringsrebellen "Reidar", som i 1988 sang kjempehiten "Reidar Reiser Snart". Foto: Tommy Simon Norum

Humoren lot ikke vente på seg i Cirkus Blunck som opprinnelig skulle vært spilt for publikum den 21. mars 2020, men ble utsatt på grunn av korona.

– Er det noen av dere som husker Klabb og Babb, spurte Blunck publikum, før han tok ei kunstpause.

– Da har dere ikke lenge igjen, spøkte Blunck, som i TV-serien på 1970-tallet gestaltet rollefiguren Klabb sammen med Sverre Anker Ousdal som Babb.

Blunck tok med seg publikum på et gjensyn gjennom 50 år ved hjelp av bilder på storskjerm, og med seg på showet hadde han også den vaffelspisende tenårings-figuren Reidar, som ifølge Blunck fortsatt bor på gutterommet hjemme hos moren. Publikum fikk også med seg en videohilsen fra Hege Schøyen, som i rollen som Bitten var Reidars store ungdomskjærlighet. Deretter framførte Blunck 1988-hitlåta «Reidar Reiser Snart», i tidsriktig frisyre og 1980-talls genser.

Imitator

Blunck skiftet på scenen underveis, og med seg hadde han sketsjen om den mer eller mindre vellykkede imitatoren Karl Ove Nykvist, som i tillegg er varmepumpereparatør og stopper ut reker på fritida.

BURUGLE: En av sketsjene til Øivind Blunck handler om en mislykket imitator. Latter i salen ble det da han imiterte ei burugle. Foto: Tommy Simon Norum

– Jeg har for tiden 30 varmepumper hjemme, og det er dritvarmt der, sa Blunck i rollen som Nykvist, før han etter flere imitasjoner avsluttet med å imitere burugle, som virkelig fikk latteren i gang hos publikum.

Fridtjof

Mest kjent er kanskje Blunck for rollefiguren Fridtjof, som med Tempo Corvette, skinnjakke, gummistøvler og høna Priscilla er kjent som den frittalende bygdeoriginalen fra Ytre Enebakk. Blunck fortalte at han i rollen som Fridtjof har vært i flere ulykker, blant annet da et orgel skulle eksplodere mens han spilte for Richard Clayderman.

– Clayderman var i Oslo og det ble ordnet slik at han skulle møte Fridtjof hjemme i Ytre Enebakk. Etter at Clayderman hadde smakt på Snabelstoff, skulle orgelet Fridtjof spilte på eksplodere. Det jeg ikke visste var at det var nok krutt i orgelet til å senke Blücher, fortalte Blunck, som taket være Fridtjof-brillene reddet synet, og havnet på sykehus i fullt Fridtjof-kostyme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TRAVELT HATTEBYTTE: Det ble travelt da Øivind Blunck alene ved hjelp av raske hatteskift skulle framføre avslutningssangen fra musikalen Les Miserables. Foto: Tommy Simon Norum

Deretter gjestet Fridtjof scenen, til publikums store begeistring. Latter ble det også da Blunck ved hjelp av raske hatteskift alene skulle framføre en krevende musikalscene fra Les Misérables.

Glad for å gjennomføre

Kulturhusleder Ola André Olsen er glad for å kunne gjennomføre forestillingen. Siden den opprinnelige forestillingen var utsolgt ble Cirkus Blunck spilt i to omganger, med et makstak på 200 gjester i hver forestilling.

MØTTE EASTWOOD: Under "Cirkus Blunck" ble det vist mange bilder fra Øivind Bluncks karriere. I bakgrunnen vises bilde fra et møte med Clint Eastwood. Foto: Tommy Simon Norum

– Vi har god rengjøring og desinfisering av salene mellom forestillingene. Artistene er veldig fornøyd med at vi kan gjennomføre forestillinger til tross for korona-situasjonen, og for publikum er det viktig med kulturelt påfyll, sier Olsen.

Av 400 solgte billetter var det 50 som ikke dukket opp på de to forestillingene. De frammøtte fikk imidlertid mye å le av etter halvannen time i Bluncks verden.