En uvanlig bok om en vanlig kommune

Eivind Hofstad Evjemo: Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Har du hørt om bygdedyret, nabokjerringa, by-originaler eller om hverdagsmennesker? I denne romanen møter du dem alle! Dette er noe så uvanlig som en kommunebiografi fra en gjennomsnittlig, norsk kommune. Det handler om gjennomsnittsmennesker i hverdagssituasjoner – og det viser seg at det det hverdagene det er flest av, det er de som preger oss, og det er da ting skjer. Selve livet. Romanen er skrevet i fugleperspektiv og har altså en fortelleren som ser alt – og alle – og enda litt til.

Eivind Hofstad Evjemo Foto: CappelenDamm

Vi møter mange personer, men det er fire vi blir spesielt godt kjent med: Det er sosiallærer Kjersti som er pliktoppfyllende, men ensom - og det er handikappede Siri som går i spesialklasse. Det er den drikkfeldige rektoren Kristin som får kronprinsen på besøk til skolen sin, samt Roy som jobber på den lokale papirfabrikken. Så, litt etter litt utvides persongalleriet slik at det kan befolke en hel liten by, med blant annet drosjesjåfør, frisør, sykehjemsbeboere og asylsøkere.

Men selv om romanen muligens har fire hovedpersoner, så er det ikke deres enkelthistorier som er viktige for fortellingen. Det er nettet av alles historier som flettes sammen, men også flere historier som vi bare aner eller får vite litt om. Og slik er jo virkeligheten også. Daglig oppfatter vi små deler av andres liv, enten de blir fortalt direkte til oss, eller vi bare overhører en samtale mellom andre som prater.

Ordet «samtidig» blir brukt mye. Og plutselig virker det som om alle de forskjellige innbyggerne i en liten norsk kommune har et slags større, felles liv. «Alt samarbeider», skriver den allvitende tredjepersonfortelleren.

Romanen handler om forventninger som oppfylles eller som brister, om noe så enkelt som dager og tanker i helt vanlige menneskers liv.

Dette er en veldig god bok. Den er god å lese og den minner oss om at det tross alt er hverdager det er mest av.