En sterk fortelling om undertrykkelse

Tara Westover: Noe tapt og noe vunnet

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

«Noe tapt og noe vunnet» av Tara Westover er en fengslende oppvekstskildring som gjør inntrykk. Når man leser slike historier, får man virkelig et inntrykk av hvorfor vi får så forskjellige utgangspunkt her i livet…

Tara vokste opp i fjellene i Idaho, et godt stykke fra andre naboer. Familien er mormonere, og etter hvert som årene går, blir faren mer og mer fanatisk og paranoid. De hamstrer mat i tilfelle dommedag, de kan ikke bruke sykehus eller ta medisiner og barna tas ut av skolen. Han frykter dessuten en aksjon fra FBI, noe som er årsaken til at han også hamstrer våpen. Tara er født hjemme, og fødselen har aldri blitt registrert noe sted. Hun «finnes rett og slett ikke» i det offentliges systemer.

Dette blir også et problem da hun en dag trosser familien sin og begynner på skole allikevel. Faren er sterkt imot dette, og moren tør ikke si ham imot. Noe av det han frykter aller mest er sosialistisk hjernevask av barna igjennom skolen. Faren styrer familien med jernhånd og alle må respektere og følge hans bestemmelser. Ofte holder han timevis med prekener i hjemmet. Den eldste av brødrene følger i farens fotspor, og blir etterhvert voldelig i forhold til å tukte sin søster. Holdningen er at «en kvinnes plass er i hjemmet, og at hun må underordne seg mannen».

Tara Westover

Tara har inderlig ønske om å gå på skole og lære. Det viser seg også at hun er både smart og talentfull, men problemet er at hun har store kunnskapshull. Etter hvert som hun bor hjemmefra og lærer, skjønner hun også rekkevidden av farens galskap. Han derimot, overbeviser familien om at Tara er «besatt av djevelen», og at hun må reddes. Men Tara er ikke villig til å oppgi universitetet og en utdannelse. Dette er en sterk fortelling om undertrykkelse og en dysfunksjonell familie. Det er også en fortelling med et budskap om å aldri gi opp det du ønsker og tror på. Denne boken er vanskelig å legge fra seg.