En helt spesiell fortelling

Hanya Yanagihara: Et lite liv

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

"Et lite liv" av Hanya Yanagihara er en helt spesiell fortelling. Jeg kan ikke egentlig si at det er en fin historie - for den er rett og slett opprivende og grusom. På et tidspunkt var jeg usikker på om jeg orket å lese videre, men boken er så godt skrevet at jeg bare måtte fortsette. Det angrer jeg ikke på!

Boken handler om fire kamerater som traff hverandre på college. Det er advokaten Jude, arkitekten Malcolm, kunstneren JB og skuespilleren Willem. Guttene kommer fra helt ulike sosiale miljøer, men de har et sterkt vennskap. De har forståelse for hverandres ulikheter, men det setter allikevel vennskapet på prøve. Et stadig tilbakevendende tema er Judes fortid.

Vi følger de fire over flere tiår i New York. Jude har en fortid han ikke vil snakke om. Det er ingen som egentlig vet hvorfor Jude har så voldsomme smerter i bein og rygg, hvorfor han alltid går med langermede skjorter, hvorfor han virker så deprimert eller hvor han egentlig kom fra før han begynte på college. Jude stenger alle ute fra sine innerste tanker. Men gjennom små tilbakeblikk får vi etter hvert vite mer. Over tid blir han stadig mer og mer nedbrutt, noe vennene ser, men ikke makter å gjøre noe med.

Boken er lang, og kunne nok med fordel ha vært forkortet noe. Det tar litt lang tid før handlingen kommer helt igang. Men samtidig tenker jeg at det meste er med på å understreke Judes fryktelige fortid. Gjentagelser er med på å «gni det inn», og å understreke den brutale sannheten som ligger bakom.

Hanya Yanagihara (AP Photo/Frank Augstein) Foto: Frank Augstein

Dette er en sterk bok om vennskap, overgrep og om hvordan senskader kan virke på kropp og sjel.

«Et lite liv» er forfatterens andre bok, men den første som er oversatt til norsk. Jeg ser frem til å lese mer av henne.

Det er en bok du aldri vil glemme.