Dette kommer til å gå bra! sier pappa.

Arne Svingen: Med beina på nakken

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Det er noen ting jeg lurer på. Er penger noe verdt hvis de aldri brukes? Finnes det en framside på en vrengt genser? Vokser jeg raskere enn et tre?

Jeg og pappa er på tur med toget. Turen ble bråbestemt, den startet da pappa dukket opp uanmeldt og hentet meg på skolen. Han er så sterk at jeg svevde bort til bilen. Stolen min slengte han inn i bagasjerommet. Jeg rakk ikke å feste sikkerhetsbeltet. Så da vi kjørte på rødt lys, lukket jeg bare øynene. Pappa mente ikke å miste meg da han løftet meg ut av bilen. Jeg begynte å blø i panna.

Billetter til toget kjøpes med tohundrelapper fra en stor bunke. De haster om bord i toget med kurs for Europa. Pappa sier ikke så mye og har ingen plan for turen. Hverken hvor de skal eller hvor lenge de skal være borte. Når konduktøren kommer bort ved grensen til Sverige, sier pappa at de skal til spesialist i Berlin. Pappa sier Eirik skal holde kjeft og la han ta seg av snakkingen.

De kommer til Berlin, pappa finner en forlatt sliten leilighet han bryter seg inn i hvor de skal bo til han får «fikset ting». Så går han. Eirik sitter igjen alene i rullestolen uten noen til å hjelpe seg og dårlig med mat. Ute i bakgården leker to ungdommer og Eirik bestemmer seg for å snakke med dem. Sandra og Heinz gir Eirik noen uforglemmelige dager. De spiller fotball, går på kamp og sykler. Så kommer politiet og tar dem med alle tre. Eirik er ettersøkt og det er pappas skyld.

Asker 20190429.Forfatter Arne Svingen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge

Pappa sitter i fengsel. Han kjørte bil i ruset tilstand og krasjet. Mamma døde i ulykken og Eirik ble lam i beina. Nå har pappa rømt fra fengselet og tatt Eirik uten å gi beskjed til fosterforeldrene eller noen andre.

«Med beina på nakken er en bok om fedre og sønner, om et desperat forsøk på en ny start. Den handler om nye vennskap og reservefamilier, om et søkk i gulvet og Frankenstein» som Svingen sier selv.

Arne Svingen skriver for de unge leserne. Spør hvilket som helst barn og de har hørt om han. Han har skrevet over 100 bøker, fått flere priser og er oversatt til over 20 språk.