LESEGLEDE: (Fra venstre)Trude Elstad, Monica Skybakmoen, Hilde Myrbråten Opaker håper at boktipsene kan skape leseglede for mange i sommer. Foto: Marianne Andreassen

Boktips hele sommeren

Er du glad i å lese, men usikker på hvilken bok du skal begynne på? Denne sommeren får du nye boktips fra Nes Bibliotek i hver utgave av Raumnes.

En stor del av jobben til de ansatte på Nes bibliotek er å gi lesetips og å spre leseglede til alle som besøker biblioteket. Denne sommeren får de muligheten til å gjøre dette til alle Raumnes` lesere. I hver avis gjennom sommeren blir det tips både for voksne og yngre lesere.

– Det kommer til å være stor variasjon innenfor disse aldersgruppene, både koselige, enkle bøker og litt mer alvorlige bøker som får deg til å tenke, sier biblioteksjef Monica Skybakmoen.

Noe for enhver smak

– Vi har vært veldig beviste på å ha noe for enhver smak og at bøkene skal passe til sesongen. Det kommer til å være forskjellige nivåer på bøkene, og det blir både nye og gamle bøker, sier hun.

De ansatte på biblioteket har sammen valgt ut alle bøkene, og etter flere år i jobben vet de godt hva folk ser etter i en bok.

– Å anbefale bøker er en veldig viktig del av arbeidet vårt, og vi gleder oss til å kunne nå enda flere enn de som besøker biblioteket, sier hun.

Hun forteller at de har valgt å tipse om bøker som vanligvis er litt usynlige og som det kanskje ikke blir reklamert så mye for. Ekte perler som trenger å bli anbefalt til folk.

Skjulte perler

¬Det at en bok er god, betyr nemlig ikke at den selger godt. Spesielt ikke hvis den er skrevet av en mindre kjent forfatter.

– Dette betyr ikke at de er dårlige bøker, og derfor er vi glade for at vi kan dele disse fantastiske bøkene med innbyggerne i Nes, sier hun.

På biblioteket kommer det til å være mulig å låne alle bøkene de tipser om, og noen av bøkene har de også flere eksemplarer av.

– Hvis det blir mange som ønsker å låne bøkene, kan vi ende opp med å måtte låne bøker fra andre biblioteker. Da blir det rundt en ukes ventetid, sier Skybakmoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyte bøkene

Selv leser biblioteksjefen mye hele året, men spesielt mye om sommeren.

– Om sommeren har jeg mer tid til overs. Da kan jeg sette meg ned ute og nyte bøkene på en helt annen måte enn når jeg har fulle dager, sier hun.

Hun forteller at hun er veldig glad i litteratur skrevet av norske forfattere.

– De siste årene har jeg også blitt veldig glad i japanske bøker, som er oversatt til norsk. De har en veldig annen kultur der, og det syns jeg gjør dem interessante å lese, sier hun.

Hun forteller at «Fuglane» av Tarjei Vesaas har en helt spesiell plass i hjertet hennes. Den var pensum da hun gikk på skolen, og hun har lest den flere ganger siden den gang.

– Hver gang jeg leser den får jeg et nytt perspektiv på boken, sier hun.

Finne roen

Skybakmoen anbefaler alle å lese hele året, men mener sommerferien er en ekstra god anledning til å hente frem bøker fra bokhyllene.

– Det ødelegger mange bøker at man bare får lese dem 20 minutter om kvelden, for da blir de helt oppstykket. Når man leser bøkene uten opphold, skjønner og tolker man dem bedre, sier hun.

Hun håper på at boktipsene har samme effekt som sommerles, som blir arrangert hver sommer. At også tipsene vil gi leseglede og motiverer både barn og voksne til å lese mer.

– Jeg tror det er godt for alle å ta seg tid til å finne roen med en god bok. Det hadde også vært fint med tilbakemeldinger fra leserne om hva de syns om bøkene vi anbefaler, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.