Black Lives Matter i fengslende ungdomsromaner

Thomas, Angie: «The Hate U Give» og «På vei mot toppen»

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Demonstrasjonen verden over i sympati for drapet på George Floyd, har fått mange til å søke etter mer kunnskap i litteraturen. Amerikanske Angie Thomas sine bøker «The Hate U Give» og «På vei mot toppen» er brått blitt enda mer relevante.

Angie Thomas (f. 1988) gikk ut av Belhaven University i Mississippi som den første afroamerikanske studenten i kreative skriving. Hun har også vært en meget habil rapper i sin ungdom. Angie Thomas vokste opp i Jackson, Mississippi og var i sin barndom vitne til flere skyteepisoder. Hennes mor tok henne med til biblioteket for å vise henne at det fantes en verden utenfor nabolaget de levde i.

I hennes debutbok The Hate U Give fra 2017 henter forfatteren inspirasjon fra sin egen oppvekst. Boka handler om 16 år gamle Starr som opplever at hennes gode venn blir, helt umotivert, drept av politiet og voldsomme opptøyer og demonstrasjoner følger. Starr føler seg revet mellom det fattige nabolaget hun bor og eliteskolen i forstaden (med en majoritet av hvite studenter) hun går på. Forfatteren er også inspirert av bevegelsen Black Life Matters og rappere Tupac. Hun er opptatt av å vise et realistisk bilde av mange afroamerikanske ungdommers hverdag og at det barn og ungdom opplever i sine liv, vil kunne slå tilbake på hele samfunnet seinere. I fjor fulgte hun opp suksessen med On The Come Up/På vei mot toppen. Handlingen utspiller seg i samme nabolag et par år etter forrige roman, men med nytt persongalleri. 16 år gamle Bri er datter av en avdød, kjent rapper og har helt klart arvet farens talent. Hun ønsker å hjelpe den hardtarbeidende moren ut av fattigdommen ved å gjøre suksess som rapper, men suksess vil vise seg å ikke bety alt. Det er litt av en bragd å oversette lange rap-tekster på rim til norsk. Musiker og oversetter Vibeke Saugestad har gjort en glitrende jobb. Begge romanene er realistiske bilder på dagens USA, i tillegg til meget fengende og godt skrevet ungdomsbøker med en flott balansegang mellom samfunnskritikk og spenning og romantikk. The Hate You Give er også filmatisert. Filmen og bøkene finnes i biblioteket.