Barn på flukt i prisbelønt bildebok

Ørbeck-Nilssen, Constance og Akin Duzakin: Fargene som forsvant

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Bildeboka «Fargene som forsvant» er en nydelig bildebok om krigens redsler og barns opplevelse av at hverdagen og livet de kjenner forsvinner. Over 250 millioner barn er på flukt i verden, men for de fleste norske barn er dette fjernt og barnelitteraturen omhandler temaet svært sjeldent. Forfatter Constance Ørbeck-Nilssen og illustratør Akin Duzakin tilnærmer seg problematikken forsiktig og ettertenksomt.

Vi møter ei lita jente og moren hennes i ruinene av en by. De fryser og det er mørkt. Fargene er grå og triste. Moren trøster datteren med en fortelling om en fugl som med sine store vinger beskytter dem når de sover. I drømmene minner fuglen jenta om livet som var før, om fargene og det lyse og lette. Fargene blir symbolet på jentas bearbeidelse av følelser og minner. Jenta vil at de som fuglen skal kunne fly avsted, vekk fra ruinene og de ødelagte veiene. En regnbue gir håp om en bedre verden bortenfor deres. Både tekst og bilder gir stort rom for tolkning.

I 2018 besøkte alle bygdas 3. klasser bibliotek til en utstilling med bildene fra denne boka. Det ble et meget lærerikt og inspirerende møte mellom barn og bilder. Barn møter bilder og kunst åpent og fordomsfritt og på denne måten kan bildebøker være en ypperlig vei til forståelse av vanskelige temaer. Boka står på den amerikanske boklista Outstanding International Book List og har også fått mye medieomtale her hjemme i Norge. Akin Duzakin er en av Norges mest anerkjente illustratører og han har illustrert over 40 bildebøker og mottatt Brageprisen to ganger. Ørbeck-Nilssen har med denne boka skrevet 11 barnebøker og hun er oversatt til 13 språk.