GAMMELDAGS: Et besøk i landhandleriet er for mange et høydepunkt når de besøker Gamle Hvam museum. Foto: Heidi Wexels Riser (arkiv)

Åpner i helga: Noe blir annerledes denne sesongen

Når Gamle Hvam museum åpner for sesongen i helga, er noe helt annerledes enn tidligere.

– Denne helga åpner vi for publikum. Har du vært nysgjerrig på hva vi gjør inne i det store stillaset? Lurer du på hvorfor vi setter opp et vikingtelt? Kom innom i helga, så får du vite mer, oppfordrer Mari Sundbye Forberg, stedsansvarlig ved Gamle Hvam museum.

Hun opplyser at det jobbes med å sette i stand svalgangsbygningen. Hele bygningen er dekket av stillas og plast. Den er derfor ikke åpen for publikum slik den pleier.

BAK STILLASET: Svalgangsbygningen på Gamle Hvam er dekket av plast, men besøkende kan bli med opp i stillaset, opplyser driftsleder Jan Kristoffer Gulbrandsen. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– I stedet blir det mulig å bli med en omviser opp i stillaset, der man får en unik utsikt til et vakkert bygg som er i ferd med å restaureres. I forbindelse med dette er det satt opp en plakatutstilling som forteller mer om husets historie, gjennom tekst og bilder, forklarer hun.

Gammeldags landhandel

Forberg forteller at kafeen og landhandelen er åpne i hele museets åpningstid. Her kan man kjøpe kaffe, vafler, kake, brus og is, og landhandelen selger gammeldagse drops, leker, bøker og mye annet.

Les også
Slik har du aldri sett Gamle Hvam: Nå demonteres svalgangen

– Vår vakre hage er verdt besøket i seg selv. Her er det alltid noe som blomstrer, sier Forberg.

Tradisjonen tro blir det omvisninger på museets område. Her får besøkende mulighet til å lære mer om museets historie, om husene på tunet og om det pågående vedlikeholdsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noe nytt hver onsdag

Hver onsdag vil en av museets ansatte fortelle om eller vise fram noe av det de brenner for. Eksempler er melkestell på 1800-tallet, kniplinger og hage.

– Det er noe nytt hver onsdag, så følg med på nettsidene våre, oppfordrer Forberg videre.

For de yngste anbefaler hun å utforske utstillingene, leke i hinderløypa eller hilse på dyrene.

Les også
Cecilie gir seg etter åtte år i direktørstolen: – Har ikke slutta fordi jobben ikke var interessant

– Vi har både sau, gris, kanin og høns. De som vil kan også delta på Barnas museumsstafett, der de kan svare på oppgaver knyttet til museets områder, sier hun.

Vikinger på tunet

Nytt av året er at det er åpen vikingleir på søndager. Museene på Romerike markerer at det er tusen år siden slaget ved Nitja, der Olav den hellige slo raumerne. I den anledning har Gamle Hvam vikinger på plass hver søndag. De lærer bort å karde og spinne ull på vikingmåten, og de forteller om vikingtiden på Romerike.

– Dette er spennende for både store og små. Vi markerer selvfølgelig også olsok 29. juli, med rømmegrøt, opplyser Forberg.