Aldersforskjell ingen hindring

Hiromi Kawakami: Merkelig vær i Tokyo

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Denne romanen har to hovedpersoner – med 30 års aldersforskjell. Tsukiko er 38 år og sitter ofte alene på en bar og drikker. En dag treffer hun på en av sine gamle lærere fra videregående; Harutsuna Matsumoto-sensei som altså er 30 år eldre enn henne. Tsukiko forkorter navnet hans til Sensei, som er en tittel som betyr «lærer».

Tsukiko og Sensei avtaler aldri når de skal møtes i denne baren, men de treffer på hverandre her med jevne og ujevne mellomrom. Samtaleemnene handler om det nære, om her og nå, ofte om det de spiser eller drikker, men i tillegg består møtene av taushet – god taushet. Som regel drikker de sake under disse møtene - store mengder. Og også noe øl.

Historien om møtene mellom Tsukiko og Sensei fortelles med en slags langsom varsomhet, og det handler mye om sanselige opplevelser i matveien, om hvem de er – og hvorfor de er som de er. Men til tross for denne tiltrekkingen som eksisterer mellom dem, så blir det lite fysisk kontakt. Og det til tross for at de etter hvert viser seg å ha varme følelser for hverandre – på hver sin måte. Men hvem er det egentlig som holder igjen? Det ligger hele tiden noe sårt og udefinert mellom dem, to ensomme sjeler som treffes, uten egentlig å ha behov for noen andre enn seg selv. Allikevel blir de stadig trukket mot den andre, uten at de egentlig skjønner selv hva det handler om.

Som leser venter vi stadig på at noe skal skje – og det gjør det også – men kanskje ikke akkurat det vi forventer.

Boka handler om kjærlighet - denne sterke følelsen som binder mennesker sammen selv om de forsøker å stritte imot, fordi fornuften tilsier at dette ikke er riktig. Eller fordi de er redd for å bli avvist, ikke strekke til. Den handler om vennskapet mellom to ensomme (frivillig eller ufrivillig?) - om kjærlighet på tvers av alder. Om noe som er mye sterkere og viktigere enn fysisk tiltrekning.