BAROKK ADVENTSSTEMNING: Barokke toner fyller Nes kirke når det ønskes velkommen til adventskonsert med Øyvind Sørum i spissen førstkommende søndag. Foto: Privat foto

Adventskonsert anno 1699

Adventsmusikk fra den tysk-danske gullperioden i barokken står på programmet når det søndag ønskes velkommen til adventskonsert i Nes kirke.

Året er 1699 og sokneprest Jens Colstrup har nettopp bygd ut Nes kirke til korskirke, et nytt århundre skal feires, kong Frederik IV har nylig inntatt tronen, og ikke minst er en ny tronarving født – Christian VI, som senere skal komme til å besøke Nes kirke. Da kan vi tenke oss at Colstrup inviterer til adventskonsert i kirken med musikk av datidens store komponister som også soknepresten selv har møtt.

Kantater

Dette er bakteppet for høstens store prosjekt i Nes kirke.

– Publikum får høre kantater av Buxtehude og Christian Geist, to komponister som vi vet at Colstrup kjente til. I tillegg blir det musikk av Johann Theile, Johann Crüger og sist, men ikke minst Pachelbels Canon og Gigue i D, som har blitt et av den klassiske musikkens aller mest kjente og elskede verk, sier kantor Øyvind Sørum.

Stjernespekket lag

Publikum får høre et stjernespekket lag av musikere med sangprofessor Monja Julsrud i spissen – Norges fremste barokksanger. I tillegg til henne og kontratenoren Daniel Sæther er sangerne og nesbuene Stig Sydtangen og Bård Bratlie med. I ensemblet spiller Karolina Radziej og Ingrid Økland fiolin, Maria Ines Zanovello, fiolin og bratsj, Anna Carlsen, cello og Einar Schøyen, kontrabass, alle på barokkinstrumenter. Alle musikerne har lang fartstid i Barokkanerne – Norges fremste barokkorkester og andre ensembler. Det hele ledes fra cembaloet av Øyvind Sørum.

– Alle musikk og kulturinteresserte kan glede seg til en storstilt stund med herlig barokkmusikk. Vi tjuvstarter adventstida, men hva gjør vel det når du får så flott musikk med julestemning, sier Sørum.