Jan Bråthen jobber som bussjåfør for å betale formueskatt: – Ikke synd på meg
Pilene peker nedover og Jan Bråthen synes det er mindre motiverende å jobbe med eiendom.
Den lokale eiendomsprofilen Jan Bråthen, som i årevis har kjøpt og solgt eiendommer på Årnes og lokalt i bygda. Det har gitt resultater og i 2022 stod han oppført med 35 millioner i formue.
Men nå peker pilene nedover.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Bråthen Eiendom AS hadde et driftresultat før skatt på 755.000 korner i 2021 og -146.000 i 2022.
Runni Gjestegård gikk fra å være såvidt i pluss med 17.000 til -207.000 i 2022.
Møllerstua Utvikling AS hadde et negativt resultat på hele 937.000 kroner før skatt, men dette er på grunn av en uenighet med borettslaget som nå skal være løst.
Lyspunktene er langt lavere underskudd på gården Søndre Løken Utvikling AS og at Gorulund AS økte driftresultatet til 599.000 kroner før skatt.
– Kan bli dramatisk
Likevel er ikke den erfarne Årnes-investoren i tvil om at det henger mørke skyer over boligmarkedet på Romerike.
– Det er ikke dramatisk, for jeg har hatt mange gode år. Men starten på det som kan bli dramatisk, er en renteheving som få har kunnet ta inn over seg. Vi eldre har jo kjent slike rentenivåer før, men ikke de yngre. Når det skjer det utenkelige og det gir en bråbrems i boligmarkedet og en totalbrems i hytte- og fritidsmarkedet, og når vi lever av å kjøpe og selge primært eiendom, leiligheter og eneboliger, så blir vi en del av de som blir rammet av at folk sitter på gjerdet og ser på rentenivået.
Han har nå satt på bremsen og forsøker først og fremst å forvalte de verdiene han allerede har.
– I tillegg har jeg delvis pensjonert meg, er ikke aktiv lenger, og prøver å forvalte det jeg har. Men jeg har også betydelig med gjeld, og med renteheving blir det dramatisk på sikt fordi jeg må spise av tidligere oppsparte midler. Videre må jeg få lov å si at som pensjonist som ikke er spesielt aktiv lenger, blir jeg hardt rammet av formueskatten. Jeg klarer ikke å betale den fra min pensjon, så jeg må ta utbytte, og da blir det stopp i investeringene. Jeg må ha fokus på å ta ut nok penger til å betale formueskatten. Jeg må si for egen regning at da blir motivasjonen borte, og da går det dårligere med forretningen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Du er jo tilbake i Fremskrittspartiet, dere får vel fjernet denne formueskatten?
– Det tviler jeg på om vi klarer om vi kommer i posisjon, men den bør i hvert fall endres. Jeg skjønner at jeg som enkeltperson ikke kan sitte å fråtse i penger, men så lenge det er arbeidende kapital og alle pengene ligger i eiendommer med vedlikeholdsbehov, blir det ikke så motiverende.
– Er det synd på deg?
– Det er ikke synd på meg i det hele tatt. Det kan jeg tenke meg å bli sitert på. Men det tar fra meg motivasjonen til å holde folk i arbeid og sørge for å ha en forretning som jobber og betaler skatt.
Han anslår at han i dag sysselsetter til sammen 4-5 årsverk. I tillegg kommer håndverkere og bedrifter som Bråthen bruker jevnlig til vedlikehold og utbedringer.
– Jeg skulle gjerne restaurert eiendommene jeg har nå. Jeg har dyktige snekkere som jeg prøver å holde med arbeid. Men det går ikke nå.
– Hva sier dette om boligmarkedet på vår kant av Akershus?
– Jeg tror at i vår del av Akershus har vi ikke nådd bunnen enda. Vi vet ikke når neste renteendring kommer. Vi ser at gjeldsbelastningen på vanlige folk blir stor. De virkelig rike bor på Oslo vest og blir sjelden berørt.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Buss-sjåfør med godt humør
Bråthen bedyrer at selv om han reduserer sin aktivitet på boligmarkedet, skal han ikke ligge på latsiden. Når han snakker med Raumnes er han på tur i Voss som turbuss-sjåfør. Den tidligere ambulansesjåføren har i mange år jobbet om sommeren med å kjøre japanere på Vestlandet, en sommerjobb han trives godt med. Og til høsten venter en plass i kommunestyret, om meningsmålingene slår til.
– Jeg har 50.000 kroner i formueskatt å betale per måned. Pensjonen er ikke på 26.000 kroner engang, så det er bare å fortsette å jobbe, sier Bråthen, som presiserer at dette er fordi han ikke tar ut lønn eller utbytte fra sine egne selskap.