Her er årets lokale drikketrender

Monica Nilsen ved Vinmonopolet på Årnes kommer med sine tips til god drikke for årets sommermat.

– Sommertrendene generelt er jo at så fort det blir litt varmt og deilig i været, så snur alt fra rødvin og over til hvitt, bobler og rosè. Øl og leskende drikke er også populært.

Monica Nilsen jobber ved Vinmonopolet på Årnes, og er sånn sett tett på drikkevanene til nesbuene.

– Vi har så utrolig mange spennende drinker man kan blande, både med og uten alkohol. Smaksløkene våre er veldig individuelle, men ingen utfordring er for stor, vi har noe for alle, smiler Monica.

Hun advarer mot snobberier og sier at alle er sin egen vinkjenner.

Alkoholfritt

Alkoholfritt er ikke det samme som det var før. Hyllene fylt med mange alternativer, alt fra alkoholfri gin, vin, bobler, drinker og limonader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som er en stor trend om dagen er alkoholfritt, og det gleder meg, sier Monica.

Hun utfordrer nesbuene til å tørre å prøve noe nytt.

– I stedet for å gå for den samme rødvinen, hva med å prøve et spennende produkter som for eksempel en solbær-limonade eller eplemost til grillmaten? Og ikke glem det alkoholfrie alternativet, ber Monica.

– Vi har så mange deilige alternativer. Bare spør oss så skal vi finne noe som passer til både sjømat, grillmat eller bare for kosen sin skyld.

Det som er en stor trend om dagen er alkoholfritt, og det gleder meg, sir Monica.

Grillmat

Innenfor grillmat er trenden at det brukes et vidt spekter av ulike drikker. Mantra nå er at «alt kan brukes».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen elsker vin andre elsker bobler. Men det er fortsatt mest populært med rødt til grillaten.

– Mange populære grillområder på vinfronten er ofte fra Argentina og Amerika, disse har veldig mye spennende, sier Monica.

I tillegg til ulike vin og bobler er øl veldig leskende til grillmat.

Spekemat

Til spekemat er det mange som foretrekker rødvin, selv om det kanskje ikke er det mest optimale.

– Bruker man en for kraftig rødvin mot den salte spekematen, vil rødvinen ofte oppleves tørr i munnen din. Ettersom du får saltet fra spekematen mot rødvinen, så må rødvinen være litt lettere og ganske fruktig. Lett og leskende Valpolicella-vin er et godt alternativ, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et tips er å bruke en lett, saftig, hvitvin med god frukt i vinen. Ikke for søt og ikke for tørr. Her har vi et kjempe stort utvalg og det er kun fantasien som stopper deg. Vi har viner i alle land og alle områder.

Det er også veldig populært med bobler. Mange synes det gir en spennende vri til spekematen.

– Velg en med deilig lett frukt i, som betyr at den ikke er søt, men har restsødme. Dette vil være leskende og veldig godt til spekemat!, forklarer hun.

Sjømat

Innenfor sjømat er vi i de hvite vinenes verden. Hovedsakelig hvitvin og tørre hvitviner. De fleste vil ha de klassiske hvite, med deilig smaker av kalk, sitrus og mineraler.

Sjøpreg i vinene løfter smaken i sjømaten. Det salte mineralske komme opp mot det salte i sjømaten, så disse matcher opp mot hverandre.

– Det som er blitt mer populært i Nes er bobler og rosè, forteller Monica.

Cremant, cava og ekte champagne. De franske og spanske boblene er en sikker vinner.

I det siste er det også blitt veldig populært med engelske bobler. Og det har skjedd mye med engelsk musserende vin de siste 10 årene. Monica legger til at det er individuelle forskjeller i hva nesbuene ønsker til sjømaten.

– Vi har noe for enhver smak som kan passe alle. Et hav av muligheter her altså, sier Monica.