GJESTEROM: Tonje, Ellinor, tapetet og praktspraglene. Foto: Hedda Lunder Bredvold

Fargesprell i Fenstad

Interiørmagasiner? – Nei, sånt liker jeg ikke, sier Tonje Kjøniksen. Kanskje det er derfor det virker så lunt i huset på Svanhaug.

En hvit påfugl og andre fjærkre skimtes i låven før det bærer inn gjennom en gul dør. Der inne er Tonje Kjøniksen, Johanne (snart 2) og Ellinor (4 md.) – samt mormor til jentene, Bente Blakkisrud.

Vi er på småbruket Svanhaug, ikke så langt fra Vorma. Fenstad kirke sees gjennom vinduet.

Samboer Andreas Smidt Eriksen er ikke hjemme fra jobb enda. Det var hans mormor som bodde her opprinnelig. Da hun gikk bort overtok han og Tonje. Først flyttet de inn i det gamle huset før det ble revet og de startet på scratch med bygging av nytt.

De flyttet inn i første etasje i 2020 mens de fortsatte byggingen i andre etasje. Fortsatt gjenstår badet der.

Fra by til land

– Vi tenkte urbant først og kjøpte leilighet på Jessheim i 2015. Men vi rakk bare å bo der et år før det ble aktuelt å ta over her. Det nye huset likner ikke på det forrige i det hele tatt, forteller Tonje.

UT PÅ TUNET: Ikke vanskelig å finne veien inn igjen her. For døra er gul! Foto: Hedda Lunder Bredvold

Andreas er tømrer mens Tonje jobber hos en forhandler i byggebransjen. Så de blir over gjennomsnittet oppslukt i en byggeprosess. De har nå også både tegnet det meste og bygget det hele selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi gikk ut ifra en ferdig husmodell og endret på den. Å skaffe det nyeste til enhver tid og å bytte stil med sesongen er vi ikke noe opptatt av. Vi er vel bare styrt av det vi liker, forteller Tonje.

– Hva er det mest spesielle med huset?

– Fargevalget vil jeg vel tro. Vi har ingen hvite tak og noen steder er veggene i ulike farger i samme rom for eksempel.

EGEN PÅFUGL: Sofaen med iskremtrekk har Tonje trukket om selv. Fjærene er fra egen påfugl. Foto: Hedda Lunder Bredvold
OMTREKKING: Stol i rosa og gull trukket om av Tonje. Puta er det søsteren som har laget. Foto: Hedda Lunder Bredvold
DAYBED: Tonje og Johanne slapper av i fargerik stue. Foto: Hedda Lunder Bredvold

Fargelapskaus

Varierte fliser rundt peisen. Bygårdsdøren i bakgrunnen fikk nytt liv etter et langt liv i Gamle Oslo. Foto: Hedda Lunder Bredvold

Snur man litt på hodet sees et skille midt på stueveggen fargemessig. Mørk beige under og lysere beige over. Ikke brystpanel her altså, men kanskje er det «brystmalt»?

Flisene bak peisen ved kjøkkenet er fargeglad mosaikk sammensatt av ulike klassiske fliser. I gangen i andre etasje sees en brå overgang fra oransje gulvbelegg til grønt vegg-til-vegg-teppe.

– Jeg tenker alle farger går sammen. Det er ikke mye du ikke kan blande synes jeg. Det blir litt hummer og kanari, men det går greit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Likevel har du fått det til å bli ton-i-ton?

– Ja, det er vel rett og slett denne fargeskalaen jeg har mest sansen for.

– Så du har ikke akkurat satt deg til rette med Bonytt og den slags og planlagt ut ifra det?

– Nei, det gjør jeg aldri. Sånt liker jeg ikke.

KJØKKEN: Fargerikt på lyst vis. Foto: Hedda Lunder Bredvold

Spraglete grønt

GRØNT TAK: Mørke toner på badet med tydelig farge i taket. Foto: Hedda Lunder Bredvold

Men det er sikkert: Hun må kikke på de nye fargekartene som kommer fra malingsprodusentene eller andre nye ting byggkatalogene byr på. Det er jo også jobben hennes.

Likevel er det også gamle elementer i huset. TV-bord har Tonje laget selv av ny plate på gamle teak-bein fra et eldre bord som sto i det gamle huset. Det er også noen gamle stoler på plass som hun har trukket om selv. De høye dørene inn til stua og spiskammerset har tidligere stått i en gammel bygård i Gamle Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi fant dem på en byggeplass. De kom til å bli kastet hvis ingen tok dem, sier hun.

BRÅ OVERGANG: Oransje belegg møter grønt og mykt i andre etasje. Foto: Hedda Lunder Bredvold

Tonje legger også vekt på planter. To store praktspragler på kjøkkenbordet strutter i lyset fra vinduet. En liten sving innom gjesterommet viser flere tilsvarende i svarte korsvinduer omgitt av blomstrete tapet.

– Alle disse er ulike varianter av praktspragleplanten, sier hun og peker på de ulike unike planteindividene med Ellinor lett smilende på armen.

PASTELL: Mormor Bente og Johanne leker omgitt av variert pastell. Foto: Hedda Lunder Bredvold