SA OPP TOPPJOBB: Anne Kirsti Melhus hjalp faren med å kitte vinduer da hun var liten. Kunnskapen kommer godt med når man er altmuligkvinne og skal åpne hotell. Nylig sa hun opp toppjobb for å følge drømmen; drive sitt eget lille personlige hotell som gjestene vil komme tilbake til. Alle foto: Marianne Enger

Dugnadsinnspurt på nytt hotell

Venner og familie var ikke vonde å be da Anne Kirsti Melhus inviterte til dugnad på Villa Breen. Snart sjekker de første hotellgjestene inn.

– Med såpass mye folk må det planlegges, sier Anne Kirsti Melhus om kjøreplanen montert på veggen ved kjøkkenet i hovedhuset.

Det er dugnadshelg på Villa Breen og en motivert gjeng venner og familie er på plass. Vaske vegger, pusse trapp, male, montere speil, montere tv, hasper på vinduer, bære ut fra HC-rom, søppel. Oppgavene er mange, og snart skal alle tunets tre bygg endelig tas i bruk.

Går alt etter planen sjekker de første gjestene inn etter påske.

«Nå har jeg bestemt meg! Etter 12 fantastiske år som daglig leder i OPT skal jeg begynne for meg selv med noe jeg alltid har hatt lyst til; å drive et profesjonelt og personlig lite hotell som folk har lyst til å komme tilbake til», publiserte Anne Kirsti Melhus på Facebook for noen dager siden.

TUNET: Hovedhuset til venstre, drengestua i midten og tømmerhuset Søstun til høyre.

Tre unike bygg

– Er det ikke flott. Dette er et eventyr. Fint å være med å se Anne Kirsti sin verden bli til, sier venninnen Cathrine Krohn, og vasker vegger i tømmerhuset Søstun.

– Praten går lett når man holder på med oppgaver som dette. En fin måte å bli kjent på. Og så er det kjempehyggelig å bidra i Anne Kirsti sitt prosjekt. Hun kjenner mye bra folk, sier Ellen Hilleren på stigen oppunder taket, snart ferdig med siste strøk på listene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ET EVENTYR: – Dette er et eventyr. Fint å være med å se Anne Kirsti sin verden bli til, sier venninnen Cathrine Krohn, og vasker vegger i tømmerhuset Søstun.

Anne Kirsti Melhus er i gang med å kitte det aller siste vinduet.

12 unike overnattingsrom skal snart møbleres i tømmerhuset Søstun. 10 nye og moderne bad er på plass, det samme er sprinkleranlegg, ventilasjon og vannbåren gulvvarme. 120 kvadratmeter grunnflate, tre etasjer, bygget på 1800-tallet i Minnesundtraktene og flyttet til Villa Breen i Vestre Fenstad i 2020.

Før flyttingen hadde huset stått tomt i 60 år.

– Via en rekke tilfeldigheter fant huset veien til oss, forteller Anne Kirsti Melhus.

PÅ DUGNAD: – Det er moro å bidra og nå er det helt i innspurten. Må bli bra for lokalmiljøet med hotell og noen som tenker nytt, sier Odd-Christian Krohn.

En entusiastisk lege hadde kjøpt huset for å flytte det til Asker, men prosjektet stoppet opp, og via en felles venninne fikk Anne Kirsti høre om huset. På hotellets hjemmeside kan du se en kort video som viser hotellet reise seg, stokk for stokk. Vinduene fra 1813, dører og veggpanel er gjenbrukt. Gulvene er nye. Av gamle gulvplanker er det bygget baderomsmøbler.

HOVEDHUSET: Hovedhuset sett fra Søstun. Jakob Melhus Medlien på vei over tunet.

Søstun er oppført der det en gang i tida stod en låve. Da Anne Kirsti Melhus og hennes mann, arkitekt Kjetil Lobben, overtok Villa Breen i 2017, fikk de tegnet et nytt bygg for overnatting. Det ble i overkant kostbart og derfor skrinlagt. Så ville tilfeldighetene det altså slik at et tomt tømmerhus fra Minnesund får nytt liv i Nes, og ikke i Asker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GOD STEMNING: – Vi er så takknemlige for at folk engasjerer seg og stiller opp, sier Anne Kirsti Melhus (t.h)

Det romslige hvitmalte hovedhuset derimot har stått på eiendommen i årevis, her kan det gjennomføres kurs og møter, eller feire store begivenheter.

– Uansett om gjestene skal klekke ut nye strategier på jobben, ha kurs eller om en konfirmant eller et brudepar skal feires, så vil gjestene ha stedet for seg selv, sier Anne Kirsti Melhus.

Mellom hovedhuset og tømmerhuset Søstun finner man Drengestua fra 1800-tallet, også den restaurert.

VINDUER: Feyene fjerner maling på restaurerte vinduer. Pappa Trond Godtberg Sund står i stigen og gjør samme jobb på utsiden.

Ville gjort det igjen

At den mangeårige drømmen om eget hotell realiseres i Nes er ingen selvfølge. Å kjøpe hotell var for dyrt, forteller Anne Kirsti Melhus, og for noen år siden så hun etter eiendommer med egnet utgangspunkt. To eiendommer var aktuelle. Hun hadde ingen tilknytning til Nes fra tidligere. Beliggenheten 25 minutter fra Gardermoen og 45 minutter fra hjemmet på Grünerløkka, vakkert bølgende landskap, muligheter i hovedhuset, fem mål og god dialog med Nes kommune ble avgjørende.

MAT OG MORAL: Dugnadskokk Helle Bakkeland på kjøkkenet.

Hun endte opp med å kjøpe uten å vite hvordan hun skulle løse noe viktig når man driver hotell, nemlig overnattingen.

Anne Kirsti Melhus har måttet sette seg inn i mye underveis i prosessen, det er og har vært mye jobb, og noen overraskelser er det blitt, men troen på prosjektet mistet hun aldri. Og ja, hun ville gjort det igjen. At alle de tre husene på tunet har vært farlig nære ved å gå tapt, ifølge historien, gjør det ekstra stas å fylle de alle med nytt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det hvitmalte hovedhuset var sommeratelieret til den anerkjente kunstneren Bjarne Røtterud i 30 år. Røtterud-utstillingen i hovedhuset er et samarbeid med Christine Bauman, enken etter Bjarne Røtterud.

MYE MALING: Jakob Melhus Medlien klargjør for neste strøk med maling.

Populær dugnad

Ett annet viktig punkt på kjøreplanen for dugnaden er «mat og moral», og den oppgaven tar venninnen Helle Bakkeland på strak arm. Hun disker opp med de herligste retter i spisestua og det er alltid kaffe å få på kjøkkenet om noen har behov for fem minutter. Helle Bakkeland har teorifagprøven som kokk, men jobber i rederi til daglig. På fritiden elsker hun å lage mat og hun har stilt opp på kjøkkenet på Villa Breen ved ulike anledninger og sett stedet ta form. Råvarer fra lokale leverandører står sentralt.

MED PÅ DUGNAD: Hunden Tango ved inngangsdøra til tømmerhuset Søstun. Matmor Ellen Hilleren maler lister, Cathrine Krohn vasker vegger.

– Stedet er virkelig vakkert og Nes kommune trenger et slikt sted. Og så er det mange gode lokale leverandører på mat. Samarbeid med lokale leverandører og bedrifter er viktig, sier hun entusiastisk.

– Dette er blitt en liten familiebedrift med arbeidsplassen til mamma som samlingssted, sier Jakob Melhus Medlien, klar for å male siste strøk på veggene i trapperommet opp til tredje etasje i tømmerhuset Søstun.

Også helgen etter blir det dugnad på Villa Breen. Noen venner hadde ikke anledning denne helgen, men ville så gjerne bidra så da ble det en helg nummer to.

– Vi er så takknemlige for at folk engasjerer seg og stiller opp. Det at så mange heier på oss og tror på prosjektet er motiverende, sier Anne Kirsti Melhus.