LÆRER ALDRI: Noen lærer aldri og venter med å sette vinterhjul på bilen til snøen laver ned. Da er snø-kaoset komplett og erstatningen kan bli null, melder Gjensidige. Foto: Mirva Kakko:

Varsler null erstatning

Meteorologene varsler mer snø på Sør- og Østlandet. Gjensidige varsler null erstatning til alle på sommerdekk. Og det er mange.

Det har vært en mild og regnfull høst i Sør-Norge så langt i år, men nå kommer kuldegradene og snøen. Den kommer like overraskende på nesbuene enten den kommer i oktober eller desember.

Det som er verre, er at mange bilister er trege med å få vinterhjulene på bilen. Utrolig nok er det noen som prøver seg hele vinteren på sommerdekk. Det går ofte galt, viser en undersøkelse If nylig gjennomførte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skodd med sommerdekk

Sist vinter hadde 13,6 prosent av alle de 24 000 bilene som var inne til skadetaksering hos forsikringsselskapet i denne perioden sommerdekk. Det betyr at mer enn 3200 biler som krasjet kjørte på sommerdekk i perioden fra 1. november til helgen etter påske. Selv i januar og februar er biler skodd med sommerdekk involvert i ulykker.

Gjensidige er bekymret for alle som forsøker seg med sommerdekk på bilen i det snø-kaoset som er ventet de neste dagene. Selskapet varsler at de vil slå hardt ned på bilister som har kjørt på sommerdekk når det kommer til et skadeoppgjør.

– Med et varsel om snø så langt tid i forveien, og med tanke på at vi er i desember, ser vi ingen formildende forhold dersom noe går galt på sommerdekk. I noen tilfeller kan forskjellen mellom vinterdekk og sommerdekk på glatte veier stå om liv og død, fastslår kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Han er klar på at bileiere må bytte til vinterdekk nå og ikke vente til snøen laver ned.

Null i erstatning

– Gjensidige får hver vinter inn mange skadesaker der bilene ikke har vært skodd etter forholdene. Det er den samme leksa hver vinter og noen lærer aldri. Uten å være riktig skodd for vinterføre, kan du få avkortet mange tusen kroner i erstatning dersom uhellet skulle være ute. Det finnes også flere eksempler der kunder har kjørt med slitte sommerdekk på glatta og fått 100 prosent avslag når skaden skulle gjøres opp, sier Rysstad.