STÅLIS: Dette er en situasjon de fleste norskebilister kjenner seg igjen i: Isen på frontruta er hard som stål. Uansett gjelder det å skrape skikkelig, hvis ikke kan lappen ryke, advarer politiet Foto: Mirva Kakko

UP advarer: Lappen kan ryke

Det er samme leksa hvert år: Kulda kommer, isen på bilvinduene er steinhard og is-skrapen fra i fjor er borte. Dette kan bli dyrt, advarer politiet.

Kvinnen fra Nes hadde det travelt for å rekke et møte og hadde bare skrapet et lite hull i frontruten hun kunne se ut av. Noen hundre meter fra huset ble hun stoppet av en patrulje fra politiet. Hun forklarte at hun ikke kunne finne is-skrapen fra i fjor og at hun hadde forsøkt å fjerne isen med bankkortet. Resultatet var at førerkortet ble beslaglagt på stedet.

Det er kaldt i Nes nå. Mange steder kommer de første kuldegradene sammen med mye fuktighet i lufta. Resultatet er stålis på bilvinduene. Da holder det ikke å ta fram kredittkortet fra lommeboka å bruke det som is-skrape. Nå advarer politiet om konsekvensene av å kjøre med is og snø på bilvinduene:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå som minusgradene kommer snikende, må du huske på at du som sjåfør har plikt til å skrape is og snø over hele ruten. Det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. Minimum skrapt område på frontruten er det som dekkes av vindusviskerne, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

Han oppfordrer alle til å ha en god is-skrape i bilen. Blir du stoppet i en kontroll med is på bilvinduene, kan konsekvensene ifølge UP-sjefen bli følgende:

Et forenklet forelegg på 2 800 kroner gis etter en konkret vurdering i den gitte situasjonen. I alvorlige tilfeller kan politiet vurdere anmeldelse og tap av førerkortet i minst tre måneder.

Det beste tipset for å slippe å skrape is på frontruten, er å ta turen innom nærmeste butikk som selger bilutstyr. Her får du kjøpt en matte du kan rulle ut over frontruten og feste til speilene. Den koster bare et par hundrelapper.