PENGER OG KLIMA: - At vi sparer mange tusen kroner i året og i tillegg sparer klimaet, var viktig for at vi valgte å bytte ut dieselbilen med en elektrisk bil, forteller familien Evensen. Den består av mamma Marie, pappa Erik og gutta Iver og Oskar. Foto: Rune Korsvoll

Sparer 20 000 på å kjøre elbil

Etter å ha byttet fra dieselbil til elbil, regner familien Evensen fra Årnes med å spare minst 20 000 kroner i året – og miljøet.

Skyhøye strømpriser til tross; du sparer massevis av penger på å kjøre en elektrisk bil, sammenliknet med en bensin- eller dieselbil. Opplysningsrådet for veitrafikken(OFV) har regnet ut hva det koster å eie de forskjellige biltypene i 2022. En bensinbil er dyrest – elbilen klart billigst.

Mens bensin koster rundt 20 kroner per liter, vil utgiftene til drivstoff i året være rundt 20 000 kroner lavere for en elbil enn en bensinbil. Det forutsetter at du lader elbilen hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med dagens bensinpris og strømpris er det snakk om rundt 28 000 kroner billigere med elbil – bare i drivstoffkostnader.

Sparer mye på utgifter til drivstoff

Familien Evensen fra Årnes består av to voksne og to aktive barn med både ski, fotball, snowboard og ishockey på programmet. Det er med andre ord behov for en bil med god plass. De siste to årene har familien kjørt en Skoda Kodiaq med dieselmotor. Nå har de byttet til en pent brukt Audi e-tron til omtrent den samme prisen.

– At vi kommer til å spare mye på utgifter til drivstoff var viktig da vi bestemte oss for å gå over til en elektrisk bil. Dieselprisene har skutt i været og selv om strømprisen er høy, blir dette langt billigere, sier pappa Erik Evensen.

Dessuten teller det selvfølgelig mye at vi kan bidra til lavere utslipp av klimagasser. Elbilene er også utrolig behagelige å kjøre, legger mamma Marie til.

Sparer 18 000 i året

De nye eksemplene på kostnadene ved å eie forskjellige typer biler som OFV nå legger fram, viser at det regnestykket familien Evensen har satt opp, stemmer godt.

Tar vi utgangspunkt i en relativt rimelig familiebil til 450 000 kroner ny, så vil en elektrisk bil være rundt 18 000 kroner billigere å eie per år enn en bensinbil. Da forutsetter OFV en kjørelengde på 15 000 kilometer i året – en strømpris på rundt to kroner per kilowatt time og en bensinpris under 20 kroner per liter. Denne er nå betydelig høyere, som regnestykket blir enda gunstigere for de som kjører elbil.

Beregningene våre, som ble gjort før de siste ukers ekstreme prisøkningen på bensin, viser at de årlige kostnadene for en elbil til 450 000 kroner, som kjøres 15 000 kilometer i året, er 87 932 kroner. Det er nesten 18 000 kroner lavere enn for en bensinbil, sier spesialrådgiver Jan Petter Røssevold i OFV.

Kjøper du en ny bensinbil til 600 000 kroner og kjører 15 000 kilometer i året, koster det deg nærmere 13 600 kroner mer bensinutgifter, enn det koster å lade en elbil hjemme, fastslår Røssevold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til informasjon: Denne artikkelen har tidligere vært publisert i Dagbladet. Marie er datter av journalisten og ansatt som grafiker i Raumnes.