TRE AV FIRE NORSKE: Den norske produsenten BeSafe har tre av de fire beste stolene i den nye testen til Folksam. Foto: HTS

Skal du på bilferie i sommer? Dette er de sikreste barnestolene

Norske BeSafe iZi Plus er best av alle i Folksams nye barnestoltest. Den har en ny sidebeskyttelse og kan brukes bakovervendt til barnet er fem år.

I barnestoltesten til den svenske forsikringsselskapet Folksam, inngår 11 stoler som passer til barn fra ni måneder til fire år. Best av alle er altså BeSafe iZi Plus X1. Den er beregnet på barn fra 9 måneder til fem år (25 kilo) og har en ny sidekollisjons-beskyttelse. Stolen har en deformasjonssone, på samme måte som fronten i en bil, som tar opp kraften fra kollisjonen før den treffer barnet.

Flere bra valg

Den norske barnestol-produsenten har også to andre stoler som får beste karakter - BeSafe iZi Kid X2 og X3. Den siste stolen med beste karakter er Britax Römer Max-Way Plus.

Flere av de nest beste stolene blir også betegnet som bra valg. Felles for alle disse stolene er at de brukes bakovervendt.

Akkurat dette er et viktig poeng. Folksams tester viser at belastningene i en frontkollisjon er tre ganger høyere på et lite barn som sitter i en forovervendt barnestol enn på et barn i et bakovervendt sete.

Bakovervendt til 4-5 år

– Barnet bør kjøre bakovervendt så lenge som mulig - helst opp til 4-5 års alder. Små barn er mer sårbare i en kollisjon, siden hodet deres er mye større i forhold til størrelsen på kroppen. Nakkemusklene er ikke ferdig utviklet, sier Helena Stigson, som er trafikksikkerhetsforsker i Folksam.