PIGG ELLER PIGGFRITT: Dette er ett av spørsmålene mange lurer på nå rett før vinterdekkene skal på bilen. Foto: RUNE KORSVOLL

Pigg eller piggfritt? Alt du lurer på om vinterdekk

Nattefrosten har kommet til Nes og det er bare noen uker til snøen laver ned og vinterdekkene skal på bilen. Vi har samlet noen av de mest vanlige spørsmålene nesbuene har om vinterdekk og forsøkt å gi gode svar.

– Hvilken dato kan jeg sette på vinterdekkene?

– De datoene som ofte nevnes er 15. oktober i Nord-Norge og 1. november i Sør-Norge. Disse datoene gjelder imidlertid bare for piggdekk. Har du piggfrie vinterdekk til bilen, kan du sette på disse når du måtte ønske.

– Hva er kravet til minste mønsterdybde?

– For vinterdekk er det tre millimeter ” målt i hovedrillen over ¾ av slitebanens bredde” som det heter i loven.

Les også
Så farlige er piggfrie vinterdekk om sommeren

– I vognkortet til bilen står det at den må ha dekk med hastighetskode V. Må den det også på vinterdekkene?

Hastighetskoden på dekket tilsvarer den topphastigheten bilen er typegodkjent for. V betyr at dekket er godkjent for 240 km/t. For vinterdekk kan denne koden fravikes. Du kan gjerne sette på vinterdekk med kode R som betyr 170 km/t eller T som betyr 190 km/t.

Les også
Geir Yngve advarer: – Kan skape farlige situasjoner

– Vinterdekkene jeg har i garasjen har fem millimeter mønsterdybde. Er disse mye dårligere enn nye dekk?

Selv om det kan være variasjoner, vil svaret være ”ja, ganske mye dårligere”. Vi har testet dekk med seks millimeter mønsterdybde mot nye dekk. I bremsing fra 50 km/t på is fikk det slitte piggdekket en bremsestrekning på 80,3 meter, mens et nytt Nokian fikk 50,5 meter. Det slitte piggfrie dekket stoppet på 77,3 meter, mens et nytt Continental piggfritt stoppet på 68,0 meter.

SNØFYLT: Slik kan det se ut på vegene i Nes om kort tid. Foto: Markus Pentikainen

– Hvor gamle kan dekkene være før de blir dårlige?

Vulkaniseringsprosessen i gummien fortsetter også etter at dekket er ferdig produsert. Det betyr at gummien blir hardere og stivere jo eldre dekket blir. Det igjen betyr dårligere gripeevne på alle underlag. Dersom dekkene oppbevares mørkt, tørt og kaldt går aldringsprosessen saktere. Når du kjøper nye dekk, bør du ta en titt på produksjonskoden for å sikre deg at de er så nye som mulig.

– Hvordan finner jeg ut hvor gamle dekkene mine er?

På dekket står det en produksjonskode på fire siffer stemplet inn ved siden av DOT-koden. 4008 betyr at dekkene er produsert i uke 40 i 2008. De to første sifrene viser måneden og de to siste årstallet når dekket er produsert.

Les også
– Er gamle dekk dårlige?

– Jeg har lite erfaring med vinterkjøring og vil ha det aller sikreste dekket. Skal jeg kjøpe piggdekk eller piggfrie dekk?

Da bør du kjøpe piggdekk, gjerne ett av dem som kommer best ut i Motors test. Is er det vanskeligste og farligste underlaget å kjøre på og det er ingen tvil om at piggdekk fortsatt er best på is. Har du liten kjøreerfaring kan det være vanskelig å forutse de farlige områdene på veien og piggene gir en ekstra sikkerhetsmargin. Men våre tester viser også at slitte piggdekk kan være dårligere enn piggfrie vinterdekk som er tilsvarende slitt.

– Skal jeg sette de beste dekkene foran eller bak?

Det beste er om dekkene foran og bak er slitt like mye. Har du en moderne bil med forhjulstrekk, antisladdsystem og bremsekraftfordeler, er vårt råd at de beste bør sitte foran. Det er forhjulene som gjør det meste av bremsejobben, er mest utsatt for vannplaning og som styrer bilen. De elektroniske systemene hjelper deg å unngå overraskende skrens med bakhjulene. Har du en gammel, bakhjulsdrevet bil uten antisladdsystem, kan du vurdere å sette de beste dekkene bak. Enkelte mener at de dårligste dekkene bør sitte foran, slik at du får et tidlig varsel om hvor glatt det er og kan tilpasse farten deretter.

Les også
Ble stoppet med sommerdekk og is på rutene

– Hva betyr 205/55 R16 som står på dekksiden?

205 er dekkets bredde i millimeter. 55 er dekkets høyde (fra asfalten til felgkanten) i prosent av bredden. R16 betyr Radial og felgdimensjon 16 tommer.

– Hva betyr 91V som står på dekksiden?

91 er en kode som viser hvor mye last dekket tåler – 615 kilo i dette tilfellet. 90 = 600 kg, 92 = 630 kg etc. V er en kode for hvor høy hastighet dekket tåler – 240 km/t i dette tilfellet. De vanligste andre er R = 170 km/t, T = 190 km/t, H = 210 km/t.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Må jeg kjøre inn de nye vinterdekkene mine?

Piggfrie dekk trenger ikke innkjøring. Piggdekk må kjøres rolig de første 300–500 kilometerne slik at gummien får lagt seg skikkelig rundt piggen. I denne perioden bør kraftig akselerasjon og bremsing unngås.

Les også
Ikke ta av vinterdekka før påske