DEN DYRESTE STREKNINGEN: Mange kjører Gudbrandsdalen i påskeferien uten å være klar over at dette er den dyreste bompenge-strekningen i Norge. Her er det 13 bommer bort og det samme hjem dersom du kjører fra Årnes til Otta. Foto: Rune Korsvoll

Påskeferie med 596 kroner i bompenger

Nå starter påskeferien og mange nesbuer pakker sekk og skier og legger turen til fjells. Det kan gi et bompengesjokk. Fra Årnes til Otta i Gudbrandsdalen og hjem igjen, koster det nå nesten 600 kroner bare i bompenger. Og dyrere skal det bli.

De siste månedene har det vært en solid økning i bompengene på populære veistrekninger nesbuer ofte benytter. Det viser en sjekk vi har gjort. Kjører du strekningen fra Årnes til Otta i Gudbrandsdalen og tilbake, med en bensin eller dieselbil uten Autopass, koster det deg nå 596 kroner i bompenger. Har du Autopass-avtale og bombrikke, koster det deg «bare» 476 kroner.

Elbil-felle

Strekningen opp Gudbrandsdalen, der vi finner flere av de mest populære skistedene, er den dyreste av alle veistrekninger i Norge. Fra Årnes til Otta må du passere 13 bommer når du tar veien fra Årnes via Fenstad til Eidsvoll, før du kjører ut på E6. Det samme antallet på veien hjem igjen.

Også elbilene får nå kjenne på at også de må betale for å passere bommene. På den samme strekningen kostet det nå 152 kroner tur-retur. Det forutsetter imidlertid at du har bombrikke i bilen. Har du ikke fått med deg at dette er helt nødvendig for å få elbil-rabatt i bommene, koster det deg det samme som med bensinbil – 596 kroner.

Her er det billigere

Alle tallene er ifølge bompengekalkulator.no, som skryter av å gi den best oppdaterte oversikten over bompengene i Norge. Den leverer data om bom-priser til flere andre nettsteder, blant annet ruteplanleggeren til Norges Automobil-Forbund.

Dersom du ikke skal lenger enn til Sjusjøen, blir det billigere. Denne strekningen koster bare 264 kroner tur-retur. Og dersom målet for påsketuren er Trysil, kan du slippe unna alle bommene, dersom du kjører Årnes-Skarnes-Nord-Odal og derfra videre til Elverum.

Blir enda dyrere

Synes du det er dyrt å kjøre i Gudbrandsdalen nå, så er det liten trøst å hente. Det skal bli enda dyrere. Prosjektet Moelv – Lillehammer - Øyer, med blant annet ny bru over Mjøsa, er under planlegging. Her er det foreløpig ingen bommer, men når veien er ferdig, etter planen i 2025, kommer det nye bommer på denne strekningen, ifølge Øyvind Moshagen, prosjektdirektør i Nye Veier E6 Innlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi planlegger fire nye bommer på denne strekningen. Bommene blir plassert på Mjøsbrua, mellom Biri og Vingrom, mellom Øyresvika og Storhove og mellom Ensby og Øyer, forklarte Moshagen.

Dette kan gi enda et par hundrelapper i bompenger på denne strekningen.