SUPER-VERKTØY: Med denne momentnøkkelen til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. Foto: Rune Korsvoll

På tide å trekke etter boltene

De første ukene etter at folk har skiftet til sommerhjul på bilen, må NAF og de andre bergingsselskapene rykke ut til flere hundre bilister som mister et hjul.

Dersom du skal unngå at hjulene på bilen løsnem er det er ett triks som gjelder: Å bruke en momentnøkkel for å trekke til hjulboltene. Ikke bare når du setter på sommerhjulene, men også etter å ha kjørt noen mil.

En momentnøkkel kjøper du i en rekvisita-butikk for fire-fem hundre kroner. Den sikrer at hjulboltene trekkes til med riktig kraft. Hvor stor kraft står i bilens instruksjonsbok. Det er nemlig ikke bare for løse bolter som er farlig.

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Hans folk ute på veien opplever mange problemer med hjul og dekk i disse april-ukene.

– Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen.

– Alle forstår at det kan føre til alvorlige ulykker dersom hjulet på bilen faller av. Men det kan også bli en dyr affære med store skader på bilen, sier Schøyen.

Han forteller at det ikke bare er folk som har byttet hjul selv som opplever at hjul løsner. Selv om du får skiftet hjul på et verksted eller dekkhotell, er de en god regel å trekke etter hjulboltene når du har kjørt en ukes tid.