VRAKET: Utvendig så bilen helt fin ut, men mus hadde forårsaket så store skader innvendig at denne bilen ble kondemnert. Foto: If

Mus tar rotta på bilen

Med temperatur ned mot null om natta, er musa ivrig etter å finne seg et varmere sted for vinteren. Bilen din er ettertraktet – skadene kan bli svært dyre.

Mannen kjøpte seg en brukt Toyota Landcruiser, men ble syk rett etterpå. Bilen sto parkert i en garasje i noen måneder. Da han skulle ta bilen i bruk igjen, oppdaget han at mus hadde gnagd på deler av interiøret. På verkstedet oppdaget de at skadene var mye større enn antatt. Det ville koste 310 000 kroner å reparere bilen. Den ble kondemnert.

En Toyota-eier fra Nes opplevde at bilen plutselig stoppet langs veien. Bilen ble tauet inn på verksted. Der ble det oppdaget at mus hadde spist på flere kabler. Han fikk bilen ut igjen, men etter bare noen mil, begynte plutselig alle varsellampene på dashbordet å lyse. Bilen måtte inn igjen på verkstedet hvor den sto i to-tre månder før de klarte å finne enda en liten ledning som musa hadde gnagd på.

Historiene om mus som kommer seg inn i bilen og ødelegger for store summer er mange. Nøyaktig hvor mange skader finnes det ikke noe eksakt tall på.

Ti millioner kroner

I løpet av noen få måneder forrige høst og vinter fikk bare vårt selskap inn melding om nesten 270 museskader på biler, bobiler og campingvogner. Det ble gjort skader for rundt sju millioner kroner, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Gjensidige anslår at tallet hos dem er enda høyere:

Vi har gjort beregninger som viser at 500 biler og campingvogner blir gnagd i stykker årlig. Det er skader for rundt ti millioner kroner. I museåret 2020 registrerte vi rundt 30 saker enkelte uker, forteller kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fem-seks millimeter

Voll forteller at Gjensidige har mottatt flere saker der mus har gnaget i stykker interiør i biler og bobiler og skadeomfanget har ligget på mellom 50 000 og 100 000 kroner. Erstatningene ligger i gjennomsnitt rundt 25 000 kroner.

En mus trenger bare en åpning på fem-seks millimeter for å komme seg inn. Mange tror at så lenge bilen er låst, så går det greit. Her er det nok noen som opplever at så ikke er tilfelle, sier Voll.

Derfor trives musa

Hva som gjør at mus trives i bilen, har senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund en forklaring på:

En varm motor er forlokkende for mus på jakt etter et varmt oppholdssted. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som bare trenger en åpning på noen millimeter for å komme seg inn, sier Sødal, og gir følgende råd:

Fjern sjokoladepapir

Det viktigste tiltaket for å unngå mus i bilen, er å sørge for at bilen er fri for smuler, sjokoladepapir og annet spiselig. Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn i kupéen.

Har du bilen parkert inne i en garasje er det også viktig å rydde unna ting som kluter, svamper, pussegarn og andre ting musene liker å gnage på eller bygge bol av. Legg alt sånt i lukkede plastbokser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Musene kan også slå seg til ro inne i motorrommet og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på. Så det er lurt å følge med i motorrommet. Sjekk litt ekstra hver gang du fyller på spylervæske. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger eller isolasjon, anbefaler NAF-rådgiveren.