NÅ HASTER DET: Det er 60 000 bilførere som fortsatt har det gamle, rosa førerkortet som må fornyes før 1. januar. Foto: Statens vegvesen

Må fornyes nå

Har du et førerkort som dette, må du skaffe deg et nytt før 1. januar. Hvis ikke mister du retten til å kjøre bil.

Nå begynner det å haste for 60 000 nordmenn som fortsatt har dette store, rosa førerkortet. Disse er utstedt mellom 1. april 1979 og 31. desember 1997. Etter 1. januar er de ugyldige. Du må derfor fornye det før utgangen av året dersom du fortsatt vil kjøre bil.

På mange av disse førerkortene står det en utløpsdato som kanskje er 2040, 2047 eller tilsvarende. Dette gjelder ikke, sier Ingrid Sørlie i Statens vegvesen:

Da disse førerkortene ble utstedt var det vanlig at utløpsdato ble satt til 100-års dagen din. Dette gjelder ikke lenger. Alle disse førerkortene er ugyldige fra 1. januar. Dersom du ikke fornyer innen nyttår, mister du førerretten til bil, sier Sørlie.

Hun forklarer at det gamle, grønne førerkortet ble faset ut for to-tre år siden, og at turen nå er kommet til det store, rosa kortet. Neste runde med fornyelse skjer ikke før i 2033. Da er det det første kortet i kredittkort-størrelse som skal fornyes.

Når du nå skal fornye, må du først og fremst ta et nytt bilde til førerkortet. Det gamle konfirmasjons-bildet holder ikke lenger. Heller ikke en vanlig selfie.

Du må ta et nytt bilde på en trafikkstasjon. Hvor lang ventetid det er på stasjonene har jeg ikke oversikt over. Du finner en oversikt og kan bestille time på vegvesen.no. Husk å ta med legitimasjon, sier Sørlie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun forteller at det normalt bare tar ei uke å få det nye førerkortet. Kanskje går det enda raskere. Skulle du glemme å fornye før 1. januar kan du fornye også etter dette. Da kan du imidlertid ikke kjøre bil i mellomtiden. Du mister heller ikke noen av de gamle førerkortklassene du har dersom du ikke fornyer før etter 1. januar, forsikrer Sørlie.