KALDE DAGER: De neste dagene blir kalde i hele Sør-Norge. Et batteri som har fungert bra ellers i året, blir plutselig ynkelig dårlig og klarer ikke å starte bilen. Foto: RUNE KORSVOLL

Kulda i Nes: Så enkelt unngår du startproblemer

Når du setter deg inn i bilen og vrir på nøkkelen, hører du bare et klikk. Kulda har tatt knekken på batteriet og du har havnet toppen av NAFs nødstoppstatistikk.

Det kalde været i Nes de siste ukene har gjort at mange opplever at bilen nekter å starte. Et batteri som ellers i året synes å være i god form, kan plutselig bli ynkelig dårlig når kvikksølvet faller ned mot minus 10 eller 20 grader.

Årsaken er rett og slett at kapasiteten på batteriet synker dramatisk i kulde. Samtidig blir motoren mye tyngre å dra rundt når den skal startes. Å unngå startproblemer er egentlig ganske enkelt.

På nødstopp-toppen

Som leder av SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området har Petter Schøyen hjulpet bilister i nød i mer enn 30 år. Han forteller at startproblemer og flatt batteri er det som topper nødstoppstatistikken til NAF.

– For å unngå problemer med den kulda vi har om dagen, er å sørge for et friskt og godt batteri i bilen det aller viktigste du kan gjøre selv. Mange har my småkjøring fram og tilbake til butikken eller jobben i nærområdet. I tillegg setter de fleste på varmen i setene, varmetrådene i bakruten og speilene og så videre, forteller Schøyen, og legger til:

Korte turer stjeler strøm

– Bilen bruker mer strøm enn dynamoen klarer å putte tilbake på batteriet i løpet av en kort kjøretur. Mitt beste råd; ta en tur innom et verksted eller en NAF-stasjon og få sjekket batteriet. Kanskje bør du kjøpe nytt, men ofte holder det med å gi det en god opplading med en hjemmelader. Da har du enkelt fjernet den vanligste årsakene i nødstopp-statistikken vår.

Hjemmelader hjelper

En god hjemmelader koster bare noen hundrelapper i en rekvisitabutikk. Er du i stand til å åpne panseret på bilen, klarer du også å kople til en slik lader for å gi batteriet påfyll av strøm. Finner du ikke batteriet, så sjekk instruksjonsboken. Noen bilmodeller har startbatteriet plassert under gulvet i bagasjerommet.

Tørk samtidig skitten av batteriet, så slipper du at strømmen «kryper» ut mellom batteripolene mens bilen står stille. Vaselin på batteripolene er et smart tips for å unngå irr og dårlig kontakt mellom batteriklemmer og poler.