DÅRLIGE DEKK: - Flere har kjøpt mellom-europeiske vinterdekk på nettet som de vil at vi skal sette på bilen. Disse har svært dårlige egenskaper på norske vinterveier, sier Per Stian Kristiansen hos Lakkproffen. Foto: Rune Korsvoll

Kjøper farlige dekk på nettet

Det kommer inn folk her med dekk som er kjøpt på nett som jeg vil betegne som farlige på vinterføre. De går nok bra å kjøre på i Tyskland og Frankrike, men ikke på snø og is i Norge.

Per Stian Kristiansen hos Lakkproffen på Årnes, har jobbet med dekk i mange år. Etter at kjøp av dekk på nettet er blitt mer populært, opplever han stadig oftere at bileiere kommer innom for å legge om dekk som enten ikke finnes i Norge. Det kan være dekk med navn som gir inntrykk av å være bra vinterdekk, men som er bygget for milde vintre i Mellom-Europa.

Les også
Veltet bilen – kjørt til legevakten

Passer ikke i Norge

Her om dagen kom en kunde inn med dekk som het Falken Eurowinter. Han hadde kjøpt disse til to biler. Med dette navnet er det lett å tro at dette er et vinterdekk. Det finnes imidlertid ikke i noen norske butikker. Det er et såkalt mellom-europeisk vinterdekk, som er laget for land som Tyskland og Frankrike som kan ha mye regn, men sjelden har snø- og isdekte veier vinterstid. Slike dekk kan være farlig dårlige på norsk vinterføre, sier Kristiansen.

Les også
Volvo-dører i vranglås

Dekk for høy hastighet

Han ser også ofte vinterdekk med hastighetsmerking V, som er beregnet for hastigheter opp til 240 kilometer i timen. Heller ikke disse passer bra til en norsk vinter. I hvert fall ikke på en vanlig personbil.

Før de bestiller dekk på nettet, har bileierne sett i vognkortet til bilen. Der kan det godt hende at det står at bilen må ha dekk med hastighetsmerke V. Dette gjelde imidlertid bare sommerdekk. For vinterdekkene holder det med hastighetsmerkene Q eller T på de aller fleste bilene. Dette er mykere dekk som gir godt grep på vinterføre.

Les også
Reidun (81) sov mens tyvene gjorde innbrudd: – De har trillet den forbi soveromsdøra

Dekkene som er merket med V er stivere, hardere og glattere. De passer kanskje på større SUV-er, men ikke på vanlige småbiler. Jeg vil helst ikke møte en Toyota Yaris med slik dekk i vinter, sier Kristiansen, som anbefaler folk som skal handle dekk på nett å gjøre dette i norske nettbutikker.