NY REKORD: Aldri tidligere har en liter bensin kostet så mye som nå. Bildet er fra Circle K på Årnes fredag 3. juni. Ekspertene tror imidlertid at den vil bli enda dyrere i løpet av sommeren. Foto: Rune Korsvoll

Kan bli enda dyrere

Aldri tidligere har bensinen vært så dyr som nå.

Fredag 3. juni viste tavla på Circle K på Årnes 27 kroner og 10 øre for en liter. Og dyrere kan det bli. Det betyr at det nå koster over 1500 kroner å fylle tanken på en bensinbil som tar 60 liter. Det er ikke mer enn et år siden du kunne kjøpe bensin for kr 14,32 per liter på UnoX i Vormsund. I høst fryktet mange at bensinprisen skulle øke til 20 kroner per liter. Nå er den altså på kr 27,10, og det blir sannsynligvis enda dyrere skal vi tro ekspertene.

EU har akkurat vedtatt en boikott av russisk olje, og det vil får bensinprisen til å stige ytterligere, sier sjefanalytiker Tina Saltvedt i Nordea.

Så fort prisen på olje går opp, betyr det at raffineriene må betale mer for råoljen, og da skal de selvfølgelig ha mer betalt for produktet de selger. Det vil du komme til å merke i form av økt bensinpris, sier Saltvedt til TV2.

I tillegg er det enda en faktor som taler får ytterligere prisøkning fremover. Sommeren er en periode hvor det brukes mye drivstoff, både i Europa og i USA. August er gjerne den måneden i året hvor man bruker mest olje, forklarer Saltvedt.

De som kjører dieselbil slipper litt billigere unna. Fredag kostet en liter diesel «bare» kr 23,01. De som har kjøpt seg elektrisk bil kan juble. Selv med en strømpris rundt to kroner per kilowatt time og en bensinpris på 20 kroner, vil utgiftene til drivstoff i året være rundt 20 000 kroner lavere for en elbil enn en bensinbil. Det forutsetter at du lader elbilen hjemme.

Med dagens bensinpris og strømpris er det snakk om rundt 28 000 kroner billigere med elbil.