SPENNENDE: – Kia EV6 setter en ny standard får våre elbiler, både når det gjelder rekkevidde og ladehastighet, sier daglig leder Thorolf Rudolfsen i Bilsenteret R2. Foto: Rune Korsvoll

Jubler over ny elbil – EV6 setter ny elbil-standard

– Jeg tror aldri jeg har vært så ivrig etter å få en inn en ny bil som det jeg har vært de siste ukene og månedene. Elektriske EV6 er den mest spennende elbilen vi har hatt i butikken til nå.

Det sier Thorolf Rudolfsen, daglig leder for Bilsenteret R2. Han har allerede lang erfaring med elbiler. Mandag rullet det første eksemplaret av EV6, den tredje elbilen til Kia, inn i butikken på Herbergåsen.

Stor plass

Både e- Soul og e-Niro har vært en formidabel suksess for Kia-forhandleren. Sistnevnte modell er nettopp lansert med en ansiktsløftning og et større batteri, som skal gi en rekkevidde opp mot 455 kilometer. Likevel kommer den litt i skyggen av nye EV6.

Det er flere ting som gjør Kia EV6 spennende. Den bygges på en helt ny plattform med ekstra lang akselavstand og dermed ekstra god innvendig plass, ikke minst i baksetet. Bagasjerommet tar 520 liter, pluss at bilen har et lite oppbevaringsrom under panseret foran, forklarer Rudolfsen.

Lader raskt

I tillegg har bilen et 800 voltes elektrisk anlegg, som gjør at den kan lades raskere enn stort sett alle dagens elbiler. I praksis betyr det at du kan lade 100 kilometers rekkevidde på litt over fire minutter, når du finner en ladestasjon som leverer nok strøm. Ifølge fabrikken skal batteriet i EV6 kunne lades fra 10 til 80 prosent på 18 minutter.

Med to- og firehjulstrekk

EV6 kommer i flere utgaver med tohjulstrekk og batteripakker på 58 eller 77 kWt. En utgave med firehjulstrekk kommer i desember. Bilene med bakhjulsdrift og den største batteripakka får en rekkevidde på litt over 500 kilometer etter WLTP-normen. Med firehjulstrekk blir rekkevidden nesten 100 kilometer kortere, ifølge Kia.

Tung henger

Kias teknologi, blant annet med varmepumpe, har vist seg effektiv i kulde. Kia påstår at EV6 taper maksimalt 20 prosent rekkevidde på en vanlig vinterdag.

Rimeligste EV6 med bakhjulstrekk har en motor på 170 hester og koster fra 419 900 kroner. EV6 kan trekke henger på opp til 1600 kilo.