John var testsjåfør i verdens største elbiltest: – 20 prosent avvik må man regne med
Det er forskjell på rekkevidden elbilprodusentene oppgir og hvor langt man faktisk kommer. Det har John Holager erfart i verdens største elbiltest, Elprix.
Med start fra Skur 13 på Tjuvholmen startet John Holager på turen fra Oslo til Dombås med elbil. Målet var å komme så langt som mulig og teste om den oppgitte rekkevidden på bilene faktisk stemmer.
– Det er mange kriterier. Produsentene får ikke kjøre bilene sjøl, klimaanlegget skal være stilt på 21 grader og de bilene som har øko-modus skal stå i det. Forvarming av bilene er ikke tillatt, og alle starter fra samme garasje, sier John Holager, som er ansatt i NAF.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Elprix er verdens største elbiltest og utføres av Norges Automobilforbund (NAF). Målet er å teste hvor langt bilene går i forhold til det bilprodusentene oppgir. 29 biler var med i årets test, og ikke alle imponerte like mye.
En del rusk
John forteller at det var en del rusk, spesielt med de nye bilmerkene fra Kina og Asia.
– I økomodus gir ikke klimaanlegget temperaturen som står i displayet. Broom-Benny og Nils Søgård kjørte en Jac E-JS4 og måtte ha på seg ytterjakker. De kjempet seg oppover i 15-16 grader, forteller Holager.
Selv kjørte han en BMW iX1 med M-styling, der prislappen har havnet på 676 000 kroner. Bilen er oppgitt til 428 kilometer, men stoppet etter 337, som gir et avvik på rekkevidden på 21 prosent.
– Jeg håpet jeg skulle komme lenger, og stoppet tre kilometer før Dombås, forteller Holager, som har vært med i testen to ganger før.
Dyre biler med høyt avvik
Med i testen var også dyre elbiler som BMW i7 Xdrive60 med en prislapp på 1,8 millioner kroner. En av kundene er Kong Harald, som ønsket å ha en elbil i slottsgarasjen. Den er oppgitt til 595 kilometer, men kom bare 424 kilometer.
– Det gir et avvik på 28 prosent, som jeg mener er for mye, sier Holager.
Første stopp på turen var Gjøvik, før siste stopp på turen var på Vinstra. I premiumklassen for mellomklassebiler klarte heller ikke Mercedes-Benz EQE å holde hva den lovet.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Mercedes EQE er oppgitt til 614 kilometer, men kjørte 409 kilometer. Det er et avvik på 35 prosent, sier Holager.
Tesla med ny rekord
Holager forteller at man på elbil må regne med et avvik på 20 prosent, og at batteriet taper seg ti prosent de første årene før det deretter stabiliserer seg. Tesla gjorde det veldig bra og slo sin egen rekord.
– Tesla satte ny vinterrekord med Modell S som kjørte 530 kilometer, og slo den gamle rekorden til Tesla 3 på 521 kilometer, forteller Holager.
Oppgitt rekkevidde på Tesla Modell S AWD er 634 kilometer, og avviket er 16,4 prosent.
Holager forteller at NAF over tre år har testet hundre elbiler. Hele testen kan du lese på NAFS hjemmesider.